Speciale eenheden van federale politie in Etterbeek krijgen nieuw onderdak

© Regie der Gebouwen

De Regie der Gebouwen is maandag van start gegaan met de renovatie en inrichting van een nieuw gebouw voor de Directie Speciale Eenheden van de federale politie. Op de site de kazerne van de federale politie in Etterbeek wordt een onbezet pand in de komende twee jaar omgebouwd. Het project zal 17 miljoen euro kosten.

Het ongebruikte gebouw heeft een oppervlakte van 4.650 vierkante meter. De buitenmuren zijn het enige dat wordt behouden, terwijl de binnenruimtes volledig gerenoveerd worden om aan de specifieke behoeften van de speciale eenheden te voldoen. Sommige bijgebouwen zullen ook dubbel zo hoog gemaakt worden om grotere plateaus op de verdiepingen te creëren en flexibelere ruimtes ter beschikking te kunnen stellen.

"De speciale eenheden van de politie werken in moeilijke en gevaarlijke omstandigheden: bewakings- en beschermingsopdrachten, arrestaties en interventies tegen de georganiseerde misdaad en terrorisme. Het is dan ook de taak van de Regie der Gebouwen als vastgoedbeheerder van de Federale Staat om hen een optimale werkomgeving te bieden", zegt Mathieu Michel, staatssecretaris belast met Regie der Gebouwen.

Het hernieuwde gebouw zal een zeer lage energieprestatie hebben. Daarvoor worden binnen- en buitenmuren geïsoleerd, worden ongeveer 1.600 zonnepanelen geplaatst en wordt een efficiënt verwarmings- en ventilatiesysteem met energierecuperatie en een warmtepomp geïnstalleerd.

Een metalen loopbrug zal het gerenoveerde gebouw ook met een bestaand gebouw verbinden, zodat de diensten optimaler kunnen samenwerken. Het complex wordt ook aangepast voor personen met beperkte mobiliteit.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?