Staking in gevangenis van Vorst en Sint-Gillis afgelopen

© archief BDW
| De gevangenis van Vorst
Updated: 10-07-2018 - 16:27

Het personeel van de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis hervatten dinsdagavond het werk. Dat melden de vakbonden. Dat betekent echter niet dat de cipiers akkoord gaan met het voorstel voor de minimale dienstverlening, benadrukt vakbond ABVV.

Het personeel van de gevangenis van Vorst en de eraan gekoppelde vrouwengevangenis Berkendael wordt verdedigd door Franstalige vakbonden, dat van Sint-Gillis door de Nederlandstalige. Aan Franstalige zijde is een akkoord met het personeel bereikt: cipiers in Vorst en Berkendael zullen het werk dinsdagavond hervatten. Dat meldt de woordvoerder van de Franstalige bond CGSP-Amio, Michel Jacobs.

Ook aan Nederlandstalige kant is de staking opgeschort, zo werd dinsdagnamiddag beslist. Dat betekent echter niet dat de cipiers akkoord gaan met het voorstel voor de minimale dienstverlening van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), zo benadrukt vakbond ABVV. Het ongenoegen en het wantrouwen zit volgens vakbondsman Gino Hoppe erg diep. Aangezien het volgende overleg met de minister pas eind augustus is gepland, was het draagvlak om de acties door te zetten niet groot genoeg. De vakbonden zullen voor 26 juli hun voorstellen overmaken aan de minister van Justitie.

Minimale dienstverlening

In de gevangenissen werd al sinds 19 juni gestaakt tegen de plannen van minister Geens voor een minimale dienstverlening bij stakingen. Die komt er nadat ons land al meermaals door de Raad van Europa op de vingers getikt is omdat we geen gegarandeerde dienstverlening kennen. Maar voor de bonden is de maatregel een inbreuk op het stakingsrecht.

Maandag was er een laatste overleg tussen de bonden en de minister. De vakbonden hebben nu nog tot 26 juli de tijd om hun besluiten over te maken aan de minister. In de teksten staat niet langer het woord 'opvorderen'. De bonden stelden het personeel op de personeelsvergaderingen voor om de acties op te schorten.

In de week van 20 augustus wordt het overleg tussen bonden en minister hervat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?