Start proces elf leden Nigeriaans prostitutienetwerk

Bij ongehoorzaamheid van de meisjes of vluchtpogingen zouden de families van de meisjes in thuisland Nigeria bedreigd, afgeperst, geslagen, ontvoerd of zelfs gedood worden.

Elf vermoedelijke leden van een Nigeriaans netwerk van mensenhandel en prostitutie dat actief was in de Schaarbeekse prostitutiewijk, moeten zich vanaf donderdag voor de Brusselse correctionele rechtbank verantwoorden. Het netwerk werd begin mei opgerold toen speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie binnenvielen op enkele tientallen locaties in Schaarbeek en elders in België.

De organisatie kenmerkte zich door haar meedogenloze aanpak van jonge Nigeriaanse prostituees en hun familie. Aan het hoofd zou een Nigeriaanse pooister gestaan hebben die zich de laatste jaren in het Brusselse prostitutiekwartier zou hebben opgewerkt. Het parket zou voor haar een verbeurdverklaring van 2,5 miljoen euro vragen.

Volgens de federale politie rekruteerde de Nigeriaanse pooister via haar eigen kanalen jonge meisjes vanuit Nigeria en liet die vervolgens naar Brussel smokkelen. Ze gebruikte daarvoor wel een techniek die internationaal wordt toegepast binnen het Nigeriaanse prostitutiemilieu: de meisjes worden meestal geronseld in de regio Benin-City, waar hen een mooie toekomst wordt beloofd.

Voodoo

Nadat ze een gruwelijke voodooceremonie hebben ondergaan waarbij ze zweren dat zij de pooister zullen gehoorzamen, worden ze meestal in groep tot aan de kust van Libië getransporteerd door de Nigeriaanse trafikanten.

Eens aangekomen in Europa, worden zij bijna onmiddellijk wegwijs gemaakt in het plaatselijke prostitutiekwartier en dienen zij het oorspronkelijk afgesproken bedrag te verdienen als prostituee. In de Brusselse prostitutiewijk zouden meisjes gedwongen worden om zich te prostitueren voor de afbetaling van een "schuld" van 45.000 euro.

Bij ongehoorzaamheid van de meisjes of vluchtpogingen zouden de families van de meisjes in thuisland Nigeria bedreigd, afgeperst, geslagen, ontvoerd of zelfs gedood worden.

Het proces zal donderdag naar alle waarschijnlijkheid enkel ingeleid worden. De pleidooien zullen vermoedelijk op een latere datum plaatsvinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?