Steeds meer Nigeriaanse meisjes in prostitutie

(archiefbeeld)

Steeds meer Nigeriaanse meisjes, vaak minderjarig, komen naar ons land in de illegale prostitutie. De meeste komen in Sint-Joost-ten-Node achter het raam terecht. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

De meisjes zijn almaar jonger, en verkopen hun lichaam steeds goedkoper. “Vaak zijn ze zo’n 14, 15, 16 jaar,” zegt commissaris Franz-Manuel Vandelook van de federale politie aan Het Nieuwsblad.

“Ze worden in Nigeria overgehaald om naar Europa te reizen zodat ze geld naar hun familie kunnen sturen. Maar ze vallen in handen van criminele organisaties,” aldus Vandelook. Ze werken illegaal onder een pooier, vaak onder gevaarlijke omstandigheden, en kunnen zich pas vrijkopen als ze 40.000 euro ophoesten.

Vijf euro

In Europa zijn er zo duizenden Nigeriaanse meisjes, in België een paar honderd volgens de federale politie. De meeste daarvan belanden in Sint-Joost-ten-Node in Brussel, achter het raam. Daar is veel concurrentie, en dus gaan de meisjes vaak onder de prijs.

“Soms vragen ze niet meer dan vijf euro voor seksuele diensten,” zegt Vandelook. Maar ze moeten hun vrijlating wel afbetalen. “Ze werken soms vijftien klanten per dag af, jaren aan een stuk.”

De federale politie probeert de illegale prostitutie te stoppen, maar ze kunnen maar moeilijk het vertrouwen van de meisjes winnen. “Vaak zijn ze bang voor hun pooier of voor wat er met hun familie in Nigeria zal gebeuren.”

De problematiek zal nog erger worden, vreest de politie. In Nigeria blijft de bevolking groeien, en prostitutie is er maatschappelijk aanvaard. “Waarschijnlijk zullen er nog veel jonge meisjes naar hier komen”, meent Vandelook.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?