Tiental verdachten naar strafrechter voor Nigeriaans prostitutienetwerk

De bende mensenhandelaars zou minstens 20 slachtoffers hebben gemaakt, van wie één minderjarig was.
Updated: 11-01-2018 - 18:39

In het onderzoek naar het Nigeriaanse prostitutienetwerk dat in mei 2017 in Schaarbeek werd ontmanteld, is donderdag een tiental verdachten doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Ze worden onder meer vervolgd voor mensenhandel en seksuele uitbuiting. De bende zou minstens twintig slachtoffers hebben gemaakt, van wie één minderjarig.

Speurders vielen op 11 mei binnen op enkele tientallen plaatsen in Schaarbeek en elders in België. Bij de huiszoekingen werden vijf mensen opgepakt, waaronder de vermoedelijke leidster van het Nigeriaanse prostitutienetwerk, die zich de laatste jaren in het Brusselse prostitutiekwartier zou hebben opgewerkt.

Volgens de federale politie rekruteerde de Nigeriaanse pooister via haar eigen kanalen jonge meisjes vanuit Nigeria en liet die vervolgens naar Brussel smokkelen. Ze gebruikte daarvoor wel een techniek die internationaal wordt toegepast binnen het Nigeriaanse prostitutiemilieu. Meer bepaald worden de meisjes meestal geronseld in de regio "Benin-City", waar hen een mooie toekomst wordt beloofd.

Voodoo

Nadat ze een gruwelijke voodooceremonie hebben ondergaan waarbij ze zweren dat zij de pooister zullen gehoorzamen, worden de meisjes dan meestal in groep tot aan de kust van Libië getransporteerd door de Nigeriaanse trafikanten. Die tocht duurt verschillende weken tot maanden en is vol gevaar en ontbering. Bovendien worden de meisjes onderweg geregeld verkracht door de betrokken trafikanten en hun entourage. Meer dan eens sterven slachtoffers onderweg.

Vanuit Libië werden ze met de vluchtelingenstroom Italië binnengeloodst. Daar werden ze opgewacht en met de auto naar Brussel gereden, waar ze in de prostitutie terechtkwamen.

De pooister is volgens de federale politie berucht voor haar meedogenloze aanpak van de jonge meisjes. Zo zit er in het dossier een proces-verbaal van een afgeluisterd telefoongesprek waarin te horen is dat de moeder in Nigeria van een weggelopen meisje werd ontvoerd en om het leven werd gebracht. Het onderzoek naar die mogelijke moord is nog niet afgerond.

Vijf verdachten zitten nog steeds in voorlopige hechtenis. Een aantal andere verdachten werd ook doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Het gaat onder andere om de eigenaars van de vitrines waarin de jonge Nigeriaanse meisjes te werk werden gesteld. Een datum voor het proces is er nog niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?