Stedelijk onderwijs legt klacht neer tegen agressieve moeder

Updated: 05-09-2019 - 13:06

Het stedelijk onderwijs van Brussel zal een klacht neerleggen tegen de moeder die dinsdag een schoolbegeleidster van het Institut des Arts et Métiers (IAM) heeft aangevallen. "Ik hoop op een strenge straf. Onze leerkrachten moeten gerespecteerd worden", bevestigt directeur-generaal Charles Huygens aan BRUZZ.

Afgelopen dinsdag probeerde een moeder haar geschorste dochter in een andere richting in te schrijven aan het IAM. De school weigerde, waarna de vrouw zich verbaal agressief opstelde. Het personeel vroeg moeder en dochter de school te verlaten.

Leerlinge was geschorst

Maar de moeder liet zich niet zonder slag of stoot buitenjagen en wierp zich op een 33-jarige socioprofessionele insertiebegeleidster. Het slachtoffer incasseerde verschillende slagen en werd ook aan de haren en kleren getrokken. De begeleidster liep verschillende blauwe plekken op, maar geen breuken. Ze is zes dagen arbeidsongeschikt.

Donderdag legde het schoolpersoneel het werk neer om in overleg te treden met vakbonden, het stedelijk onderwijs en ook schepen van Franstalig onderwijs Faouzia Hariche (PS). "Dat onderhoud verliep constructief. Binnen een maand komen we opnieuw samen. Er waren vooral veel vragen omtrent veiligheid", stelt Huygens.

Institut des Arts et métiers, Slachthuislaan, nabij Ninoofsepoort op kleine ring, Sint-Jans-Molenbeek
© PhotoNews
| Het stedelijk onderwijs van Brussel zal een klacht neerleggen tegen de moeder die dinsdag een schoolbegeleidster van het Institut des Arts et Métiers (IAM) heeft aangevallen.

Meer agressie

"De leerlinge mocht zich niet meer inschrijven op deze school, wegens ontoelaatbaar gedrag. Toch is ze binnengeraakt. Dat is problematisch met betrekking tot de veiligheid. Ik denk dat we onze bewakers strengere instructies moeten geven", aldus Huygens. "En misschien moeten we ook leerkrachten beter voorbereiden op geweld."

De baas van het stedelijk onderwijs constateert wel vaker agressie ten aanzien van schoolpersoneel. "Daarom stappen we ook naar de rechtbank. De zaak zal snel behandeld worden (op 24 september, red.). Met deze klacht steunen we het slachtoffer. Ik hoop op een strenge straf. In onze maatschappij is het belangrijk dat leerkrachten gerespecteerd worden. En fysiek geweld is in alle omstandigheden onaanvaardbaar."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?