Terreurverdachte uit Tervuren ontkent betrokkenheid bij aanslag Brussel

© Chris Verhaeghe - Belga
30/10/2023
Updated: 30/10/2023 17.19u

De Brusselse raadkamer heeft de zaak rond de verdachte die vorige week werd opgepakt in het dossier rond de aanslag van 16 oktober uitgesteld op vraag van de verdediging. De 43-jarige Tunesiër Lamjed K. kan het volgens het federaal parket mogelijk in verband worden gebracht met het wapen dat werd gebruikt bij de moorden.

Het federaal parket liet vorige week woensdag twee huiszoekingen uitvoeren in het onderzoek naar de terreuraanslag. Speurders vielen daarbij binnen op adressen in Tongeren en Tervuren. Een 43-jarige Tunesiër werd opgepakt, die volgens het federaal parket mogelijk in verband kan worden gebracht met het wapen dat werd gebruikt bij de aanslag op 16 oktober in Brussel.

“Ik heb de raadkamer om een uitstel gevraagd,” zei advocaat Guylain Mafuta Laman na afloop van de zitting. “Mijn cliënt schreeuwt zijn onschuld uit. Hij kent Abdesalem Lassoued, maar de Tunesische gemeenschap in België is klein. Iedereen kent iedereen. Hij is enkele dagen na de aanslag zelf naar de politie gestapt. Dat is een element dat in zijn voordeel speelt.”

De man werd uiteindelijk opgepakt omdat hij foto’s zou hebben doorgestuurd van het wapen dat werd gebruikt bij de aanslag, maar daar wil Mafuta Laman niet op ingegaan. “Het onderzoek is geheim en is volop bezig. Maar mijn cliënt ontkent alle aantijgingen en zal die in de komende dagen ook weerleggen. Hij was enorm geschrokken toen hij hoorde van de aanslag. Hij is ook niet religieus. Hij rookt, drinkt en gaat uit.”

De zaak is uitgesteld naar 8 november.

Bij de terreuraanslag op maandagavond 16 oktober aan het Saincteletteplein in Brussel lieten twee Zweedse voetbalsupporters het leven, terwijl een derde zwaargewond raakte. Na de schietpartij begon een klopjacht op de dader, die al kort na de feiten in een filmpje op sociale media de aanslag opeiste. De ochtend erop werd hij neergeschoten in Schaarbeek. De hulpdiensten probeerden de Lassoued nog te reanimeren, maar hij overleed in het ziekenhuis.

Aanslag Brussel

Op de avond van 16 oktober maakte een man met automatisch geweer twee dodelijke slachtoffers vlakbij het Saincteletteplein.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni