Tien agenten beschuldigd van geweld en machtsmisbruik

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Archiefbeeld.

Tien agenten van de zone Brussel-Hoofdstad/Elsene worden beschuldigd van politiegeweld en machtsmisbruik tijdens een interventie op de Louizalaan in 2013. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat ze een straf zullen krijgen, want zelfs het parket pleitte voor de vrijspraak.

De agenten werden zes jaar geleden opgeroepen voor een interventie op de Louizalaan, waar twee twintigers op de vuist gingen met een andere groepje jongeren. De twintigers beweerden nadien echter dat ze tijdens hun overplaatsing naar en bij aankomst in het politiecommissariaat ook nog enkele klappen van de agenten incasseerden.

Uitspraak op 8 januari

Daags na de feiten maakte de wetsdokter een rapport op van de blessures, die varieerden van een neusbreuk, tot bloeduitstortingen en blauwe plekken op de dij. Die laatste zouden afkomstig kunnen zijn van een matrak, aldus de forensisch arts. Op basis daarvan legde het duo een klacht neer tegen de politie, die samen met de procureur-generaal van het Brussels parket voor de vrijspraak pleitte.

De advocaten van de twintigers vonden een getuige van de arrestatie die nog geen ernstige letsels in het gezicht had geconstateerd, waaruit moet blijken dat de agenten de neusbreuk veroorzaakten. Daarnaast zouden ook heel wat onderzoekstaken niet zijn uitgevoerd en kon de politie geen camerabeelden leveren van het moment dat de jonge mannen het commissariaat werden binnengebracht.

De correctionele rechtbank maakt zijn uitspraak op 8 januari 2020 bekend, concludeert de krant La Capitale.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?