Een foto van het Justitiepaleis, met op de achtergrond een zicht op de stad

| Het Justitiepaleis

Tientallen verdachten voor rechter op proces rond drugshandel in Peterbospark

© Chris Verhaeghe
17/10/2022

Meer dan dertig beklaagden moeten zich de komende drie weken verantwoorden voor hun betrokkenheid bij drugshandel in het beruchte Peterbospark in Anderlecht. De rechtbank week voor het proces uitzonderlijk uit naar de assisenzaal van het Brusselse justitiepaleis, om de 33 verdachten, hun advocaten en de meer dan twintig politiemensen die instaan voor de veiligheid, te herbergen voor deze rechtszaak.

De zaak draait rond een drugsbende die opereerde vanuit een van de woontorens in het beruchte Peterbospark in Anderlecht. Wiet, cannabishars en cocaïne werden er verkocht op de benedenverdieping, de drugs versnijden gebeurde dan weer enkele verdiepingen hoger.

De hele criminele organisatie werd in de herfst van vorig jaar ontmanteld toen de politie in november en december van 2021 met enkele honderden manschappen huiszoekingen uitvoerde op meer dan dertig adressen Anderlecht, Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Puurs-Sint-Amands, Schaarbeek, Sint-Gillis en Asse. Naast drugs nam de politie vooral grote sommen cash geld in beslag.

De beklaagden

Het proces ging vanochtend van start met het verhoor van de beklaagden, maar de meeste verdachten zijn duidelijk niet van plan om veel prijs te geven. "Ik was inderdaad betrokken", verklaarde Ayoub T. "Ik versneed soms drugs en werd daarvoor betaald. Maar ik ga hier geen namen geven van de mensen waarvoor ik werkte."

Hetzelfde viel ook te horen bij Achraf B., die volgens het parket de rechterhand van een van de topfiguren binnen de organisatie was. "Het klopt dat ik een rol heb gespeeld, maar niet de rol die men mij toedicht in het dossier. Ik ging soms een shift werken wanneer ik geld nodig had, meer niet. Ik weiger te praten over de personen die daarbij betrokken waren."

De man ontkende ook zijn betrokkenheid bij een strafexpeditie in november 2020, waarbij enkele leden van de drugsbende uit het Peterbospark hun concurrenten aan het nabijgelegen Lemmensplein hardhandig zouden hebben aangepakt. "Ik heb nooit deelgenomen aan enige feiten van geweld," klonk het.

Jongeren van de wijk

Een groot deel van de beklaagden zijn jongeren die opgroeiden in en rond het Peterbospark en snel geld wilden verdienen door mee te stappen in de drugshandel die er welig tierde. Velen verklaarden tijdens hun ondervraging dat ze 100 tot 150 euro konden verdienen per shift van vier uur, waarbij ze de wacht hielden, drugs versneden of een hoeveelheid geld en/of drugs moesten bewaken.

"Ik werkte er twee tot drie keer per week," verklaarde een verdachte met de bijnaam ‘Scorpio’. "De andere dagen zat ik in een jeugdclub. Ik verkocht wiet, maar ik weet niet voor wie. Ze waren allemaal gemaskerd. De enige mensen die ik hier kennen, zijn jeugdvrienden die in het Peterbospark wonen."

Het hele proces zal drie weken duren. Dinsdagnamiddag neemt de openbaar aanklager het woord voor zijn vordering. Een uitspraak wordt pas in december verwacht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni