Tot 5 jaar cel voor mensensmokkelaars Maximiliaanpark

© PhotoNews
| (archiefbeeld)

In Brussel zijn acht Soedanezen en Eritreeërs veroordeeld voor mensensmokkel. Ze kregen straffen tot 5 jaar cel. Volgens de rechtbank gaat het om een goed georganiseerde criminele organisatie die misbruik maakte van slachtoffers die naar het Verenigd Koninkrijk wilden doorreizen.

De bende smokkelde net geen 200 mensen naar het Verenigd Koninkrijk tussen juli en oktober 2018. Ze kregen daarbij hulp van Belgische burgers die voor opvang zorgden, maar die mensen werden niet vervolgd door het parket. Het onderzoek ging van start nadat de politie in juli vorig jaar verschillende mensen die illegaal in het land verbleven arresteerde in het Maximiliaanpark en het station Brussel-Noord. Speurders ontmantelden nadien een netwerk van mensensmokkelaars dat transmigranten ronselde in het Maximiliaanpark.

De slachtoffers, die 500 tot 2.500 euro betaalden, moesten vanuit Brussel de trein nemen naar Rochefort-Jemelle om vervolgens te voet via een oude spoorlijn naar de parking van Wanlin langs de E411 stappen. Na die tocht van 15 kilometer werden ze in vrachtwagens en volgens de rechtbank ook in koelwagens geladen die naar het VK reden. “Mensensmokkel is misdrijf dat moreel zeer verwerpelijk is en de openbare veiligheid en de fysieke integriteit van de slachtoffers in het gedrang brengt”, aldus de rechter in het vonnis.

Drie kopstukken van de bende werden veroordeeld tot 5 jaar cel. Vijf andere beklaagden kregen straffen tussen 2 jaar en 40 maanden cel. “Dit zijn zeer zware straffen”, reageert advocate Joke Callewaert. “De rechtbank wil hiermee een halt toeroepen aan mensensmokkel, maar dat gebeurt niet door zware straffen op te leggen. Dit is ook geen grote professionele bende mensensmokkelaars. Dit zijn jongeren uit Soedan, die komen uit een land waar er oorlog is en onlangs nog een staatsgreep is gebeurd. Zij zijn zelf slachtoffer van de oorlog en willen ook doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk omdat ze denken dat het daar een paradijs is.”

Tijdens het onderzoek viel de politie in oktober 2018 binnen bij verschillende families in Sint-Gillis, Watermaal-Bosvoorde en Luik omdat ze migranten opvingen. Verschillende mensen werden daarbij opgepakt, maar niemand van hen werd door het parket van Brussel vervolgd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?