Migranten trekken overdag terug naar het Maximiliaanpark

Sinds vorige week overnachten er geen migranten meer in het Noordstation, maar overdag komen ze wel opnieuw naar het Maximiliaanpark. Dat blijkt uit beelden van onze reporter ter plaatse. "Wat we vandaag doen is het probleem verstoppen, maar die mensen gaan niet gewoon verdwijnen", zegt Mehdi Kassou van het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen.

In de nacht van vorige week donderdag op vrijdag werden de migranten die in het Noordstation verbleven ondergebracht in drie opvangcentra. In Porte d'Ulysse in Haren van het burgerplatform zijn er veertig plaatsen, Het Rode Kruis heeft zestig opvangplaatsen, en Samusocial houdt 48 plaatsen vrij in de Koningsstraat.

Die laatste twee opvangcentra blijven overdag gesloten. Heel wat migranten begeven zich dan maar terug naar het Maximiliaanpark. "We zitten terug in dezelfde situatie van enkele maanden geleden", zegt Mehdi Kassou van het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen.

"De migranten wachten in het Noordstation, waar ze worden weggejaagd door de politie, die er nu meer aanwezig is dan vroeger", aldus Kassou. "Dan trekken ze naar het Maximiliaanpark, tot ze opnieuw door de Brusselse politie worden weggejaagd."

In het Noordstation is er vandaag ook nog een humanitaire hub, opgericht door verschillende hulporganisaties, waar migranten terecht kunnen voor medische, sociale en juridische begeleiding. Die humanitaire hub verhuist in de loop van de volgende maand naar een andere locatie, omdat het contract voor de hub in het Noordstation afloopt.

Opvang Samusocial niet volzet

Volgens Kassou zijn er te weinig opvangplaatsen voorzien voor de mensen die in het Noordstation verbleven. Toch hebben afgelopen nacht slechts 23 migranten overnacht in het opvangcentrum van Samusocial, dat hoe dan ook 48 plaatsen zal blijven vrijhouden voor migranten. Dat bevestigt woordvoerster Marie-Anne Robberecht aan BRUZZ. De andere opvangcentra waren wel volzet.

Sinds het Noordstation gesloten is voor migranten is de situatie allesbehalve verbeterd, volgens de woordvoerder van het Burgerplatform. "Wat we vandaag doen is het probleem verstoppen, maar die mensen gaan niet gewoon verdwijnen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?