Dit is waar de transmigranten nu verblijven

EDB, SN
© BRUZZ - Belga
17/05/2019
Updated: 17/05/2019 18.14u

Zo'n 150 transmigranten die al maanden in het Noordstation overnachten, krijgen nu opvang in drie bestaande opvangcentra in Brussel. Daarmee is er eindelijk een oplossing, al is die volgens de organisaties niet structureel.

Op donderdagavond publiceerde burgerplatform Plateforme Citoyenne de Soutien aux Réfugiés een bericht waarin het stelde dat er 140 tijdelijke opvangplaatsen waren gevonden voor de transitmigranten.

Uiteindelijk blijkt het om 148 plaatsen te gaan. Daarvan worden er 60 beschikbaar gesteld door het Rode Kruis in de Trierstraat, 48 door Samusocial in de Koningsstraat en 40 door het burgerplatform zelf, in hun opvangcentrum Porte d’Ulysse in Haren.

Dezelfde avond nog werden de transmigranten en daklozen met enkele bussen naar de Brusselse nachtopvang gebracht. De ruimte in het busstation bij Brussel-Noord waar de voorbije weken een 200-tal mensen sliepen, is nu verlaten, bevestigt Mehdi Kassou van het burgerplatform aan BRUZZ.

"Een 50- tot 60-tal personen vond geen plaats. We weten niet goed waar zij op dit moment zijn, maar wellicht in de omgeving van het Noordstation. Het Noordstation zelf is wel volledig leeg," aldus Kassou.

‘Humanitair antwoord’

De opvang en evacuatie is er gekomen op vraag van de Samusocial, Rode Kruis, en het Burgerplatform voor de vluchtelingen. “We wilden een humanitair antwoord en gingen daarvoor aankloppen bij het Brussels Gewest voor steun,” klinkt het bij Kassou en Marie-Anne Robberecht van Samusocial. (lees verder onder de foto)

samusocial transitmigranten

| 48 transitmigranten kunnen overnachten in het gebouw van Samusocial in de Koningsstraat

Het kabinet van Minister-President Rudi Vervoort (PS) bevestigt dat: “We zijn daar vorige maand op ingegaan, samen met Net Brussel en de lokale en federale politie. Voor een zogenoemde sociale evacuatie was het belangrijk om eerst voldoende opvang te voorzien voor de migranten. Daarvoor benutten we vrije plaatsen in de daklozenopvang.”

Ook het kabinet van minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) is sinds twee weken betrokken, om begeleiding door Fedasil te voorzien en de aanpak te coördineren. “We zijn al langer bezig om een oplossing te zoeken en zijn dan ook erg blij dat deze samenwerking tussen zeven verschillende actoren tot stand is gekomen,” klinkt het bij het kabinet-De Block. (lees verder onder de galerij)

Politieactie

Normaal gezien moest er vrijdagochtend een politieactie plaatsvinden om het Noordstation te ontruimen. Maar de ngo’s hadden enkele dagen op voorhand de migranten al geïnformeerd over de extra opvangplaatsen. “Die zijn daar dus op in gegaan, waardoor er geen politieactie meer nodig was,” aldus het kabinet-De Block.

Asiel of terugkeer

Vanaf maandag zal federaal agentschap Fedasil dan langsgaan bij de verschillende transitmigranten, om hen te informeren over hun kansen op asiel in België of de opties voor vrijwillige terugkeer.

Intussen blijft zowel de federale als de lokale politie patrouilleren aan het Noordstation. Migranten die er toch terugkeren, worden opgepakt, klinkt het bij De Block.

De transitmigranten verlieten het Noordstation

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Noordstation, transitmigranten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni