| Migranten slapen onder dekens in het Maximiliaanpark (archief).

Tot vijf jaar cel voor mensensmokkelaars die actief waren in Maximiliaanpark

© Chris Verhaeghe
26/05/2021

Vijf Soedanezen die tientallen transmigranten hebben geronseld in het Maximiliaanpark om hen nadien over te brengen naar het Verenigd Koninkrijk zijn door het Brusselse Hof van Beroep veroordeeld voor mensensmokkel. Twee van hen kregen 5 jaar cel en moeten samen bijna 30.000 euro boete betalen.

In 2019 troepten heel wat transmigranten samen in het Maximiliaanpark in het centrum van de stad. Een groep van zeven Soedanezen en Eritreeërs werd vorig jaar veroordeeld tot straffen tussen twee en vijf jaar cel omdat het daar tientallen migranten ronselde.

Veroordeeld voor mensensmokkel

De slachtoffers werden vervolgens met de trein naar Aarlen of Luxemburg gebracht, waar ze tegen betaling op een snelwegparking in vrachtwagens werden gehesen om vervolgens door te reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Zes van de zeven veroordeelden tekenden beroep aan en moesten zich vorige maand voor het Brusselse Hof van Beroep verantwoorden.

Volgens hun advocaten ging het niet om een criminele organisatie, maar om een groep van transmigranten die mekaar probeerde te helpen uit solidariteit. Het Hof zag dat echter anders en veroordeelde vijf van hen vandaag voor mensensmokkel. De zesde beklaagde werd vrijgesproken en kreeg enkel een boete van illegaal verblijf.

Geldboetes en celstraffen

De twee hoofdverdachten kregen elk vijf jaar cel. Ze moeten ook een geldboete betalen van respectievelijk 15.184 en 13.104 euro. Een derde beklaagde kreeg vier jaar cel en een boete van 4.992 euro. De vierde werd veroordeeld tot 24 maanden en een geldboete van 7.280 euro, de vijfde kreeg 24 maanden cel met uitstel opgelegd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni