Transmigranten in het Maximiliaanpark, nabij het Noordstation

| Transmigranten in het Maximiliaanpark, nabij het Noordstation.

Soedanezen en Eritreeërs riskeren zware celstraffen voor mensensmokkel

© Belga
13/04/2021

Zes Soedanezen en Eritreeërs hebben zich de voorbije dagen voor het Brusselse hof van beroep moeten verantwoorden omdat ze tientallen transmigranten uit het Maximiliaanpark op vrachtwagens naar het Verenigd Koninkrijk zouden gezet hebben. Dat zou gebeurd zijn vanop snelwegparkings in de omgeving van Aarlen en Luxemburg. Het Brusselse parket-generaal eiste gevangenisstraffen van 2 tot 5 jaar tegen de zes, terwijl hun advocaten voorhielden dat ze enkel uit solidariteit met andere transmigranten hadden gehandeld.

Volgens het parket zouden de zes verdachten een criminele organisatie gevormd hebben die tussen de zomer van 2018 en het voorjaar van 2019 zowat dagelijks slachtoffers ronselde in het Maximiliaanpark. Die werden vervolgens in Brussel Noord op de trein naar Aarlen of Luxemburg gezet, vanwaar ze dan begeleid werden naar de snelwegparkings in onder meer Dudelange en Sterpenich. Daar verstopten de smokkelaars hun slachtoffers in vrachtwagens.

Wie weinig kon betalen, werd op een vrachtwagen gezet waarvan de kans klein was dat die naar het Verenigd Koninkrijk reed. Wie meer betaalde, werd op een betere vrachtwagen gezet. Verschillende verdachten werden regelmatig gefilmd toen ze vanuit Brussel Noord 's avonds de trein namen naar Aarlen of Luxemburg, waarna ze pas de volgende ochtend terugkeerden.

'Geen mensensmokkel'

Volgens de verdediging was er geen sprake van een mensensmokkel of een criminele organisatie omdat de verschillende betrokkenen zich op geen enkele manier hadden verrijkt of materieel voordeel hadden gehaald uit de feiten. De verdachten zouden enkel gehandeld hebben uit solidariteit met andere transmigranten en hen geholpen hebben met hun overtocht.

"Het is nooit de bedoeling geweest om migranten die solidair zijn, die elkaar helpen zonder winstoogmerk, te vervolgen als mensensmokkelaars", klonk het. "Toch is dat exact wat hier gebeurt."

De Brusselse correctionele rechtbank had in juni zeven verdachten veroordeeld maar drie andere vrijgesproken. Het openbaar ministerie was tegen dat vonnis in beroep gegaan. Het arrest van het hof van beroep valt over enkele weken.

Correctie: in een eerdere versie van dit bericht stond te lezen dat het ging om tien verdachten. Dat klopt niet. Het zijn er zes.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni