| Campus La Plaine

Twaalf jaar cel voor dader brutale verkrachting op ULB-campus

© Chris Verhaeghe
29/11/2023
Updated: 29/11/2023 10.45u

De Brusselse correctionele rechtbank heeft een dakloze man veroordeeld tot 12 jaar cel, met een bijkomende terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor een periode van 5 jaar, voor de verkrachting van een ULB-studente. De man overmeesterde het slachtoffer eind 2022 op de campus toen ze op weg was naar huis.

De 24-jarige man zonder vaste verblijfplaats in ons land viel op 28 december 2022 op de Pleincampus van de Université Libre de Bruxelles (ULB) in Elsene een 21-jarige studente bio-ingenieur aan en verkrachtte haar op brutale wijze.

De rechtbank volgde de vordering van het openbaar ministerie volledig. De terbeschikkingstelling gedurende vijf jaar was nodig op basis van het rapport van psychiatrische deskundigen, die concludeerden dat hij een maatschappelijk gevaar vormt en een hoog risico op recidive betekent.

Het slachtoffer werd bedreigd, geslagen en op brutale wijze verkracht toen ze een gebouw op de campus in Elsene verliet. Haar aanvaller had ook goederen afgeperst. Uit het onderzoek bleek dat de verdachte al enkele jaren op deze campus rondhing. In 2021 dienden twee studenten een klacht tegen hem in wegens exhibitionisme.

De jonge vrouw was niet aanwezig op het proces, omdat de gebeurtenissen nog steeds een zware impact op haar hebben. "Ze slaapt amper, heeft last van paniekaanvallen en ondervindt nog steeds fysieke problemen”, klinkt het bij haar advocaat. "Het hele gezin is uiteindelijk verhuisd omdat het niet meer geconfronteerd wilde worden met de plek waar alles is gebeurd.”

040fd28a-vaderulbslachtoffer.jpg

| Eric Schartz, de vader van het slachtoffer, hekelde vorige maand op het proces de gebrekkige beveiliging van de universiteit.

Eerder al veroordeeld

Kort na de feiten kon de dader worden opgepakt. De man was enkele maanden eerder vrijgelaten uit de gevangenis na een veroordeling tot 30 maanden cel voor zijn betrokkenheid bij de dood van een andere dakloze. Die overleed nadat hij met een koevoet was geslagen en overgoten werd met zuur.

De beklaagde gaf op het proces toe dat hij seks had gehad met de ULB-studente, maar beweerde dat het ging om seks met wederzijdse toestemming. Hij ontkende dat er enige vorm van dwang was gebruikt, maar die uitleg geloofde de rechtbank niet.

De man kreeg 12 jaar cel opgelegd met een bijkomende terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor een periode van 5 jaar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni