| De schietpartij vond plaats in de Francartstraat in Elsene.

Voorbijganger geraakt bij schietpartij Matongewijk: 'Drugshandel krijgt ongekende omvang'

Jasmijn Post, Rojin Ferho
© BRUZZ
25/09/2023
Updated: 25/09/2023 16.52u

In de nacht van zaterdag op zondag heeft een schietpartij plaatsgevonden in de Matongewijk in Elsene. Het zou gaan om een schietpartij tussen drugsbendes, waarbij zeker één toevallige voorbijganger gewond is geraakt door een verdwaalde kogel. "Ik zal nooit toestaan dat de wijk een speelterrein wordt voor drugsdealers en hun geweld," reageert de burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis (Ecolo).

In de nacht van zaterdag op zondag, omstreeks 1.30 uur, werd de politie opgeroepen om in te grijpen aan het kruispunt van de Waversesteenweg en de Francartstraat in Elsene voor een schietpartij. Twee mensen werden neergeschoten, laat het Brussels parket weten. Een van hen was een toevallige voorbijganger.

Beide slachtoffers werden voor de nodige verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. De slachtoffers verkeren niet in levensgevaar. In de loop van maandagmiddag liet het Brusselse parket weten dat de vrouw die door een verdwaalde kogel werd geraakt het ziekenhuis mocht verlaten.

De substituut-procureur des Konings van het parket is een onderzoek gestart. Er komt een getuigenverhoor en een cameraonderzoek. Ook is er een tussenkomst geweest van het labo van de federale gerechtelijke politie en een ballistisch deskundige opgeroepen. Er werd een onderzoeksrechter gevorderd voor poging tot doodslag, zij is ter plaatse gekomen in aanwezigheid van het parket van Brussel.

De burgemeester en de korpschef van de zone Brussel Hoofdstad Elsene leggen in een persbericht de link met drugsgerelateerd geweld. Drugsgerelateerd geweld is niet nieuw in Brussel, dat een burger gewond raakt bij een dergelijke schietpartij, is dat wel. De burgemeester van Elsene noemt het geweld dan ook "onaanvaardbaar".

'Matonge is geen speelterrein voor drugsdealers'

Burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) laat weten dat hij de politieaanwezigheid in de wijk Matonge, die al onder verhoogd toezicht stond, nog verder zal versterken. "Ik zal nooit toestaan dat de wijk een speelterrein wordt voor drugsdealers en hun geweld. We zullen er alles aan doen om dit te bestrijden," zegt de burgemeester.

Volgens hem tonen de "onaanvaardbare gewelddaden" aan dat drugshandel een "ongekende omvang" aanneemt. "Net als in andere wijken van Brussel en in Antwerpen grijpen mensen steeds vaker naar vuurwapens in het kader van conflicten die rechtstreeks verband houden met drugshandel," stelt hij vast. "Dit is totaal verbijsterend en mag zich in geen geval veralgemenen."

Volgens de burgemeester kunnen de politiezones het probleem niet alleen bestrijden. Korpschef Michel Goovaerts staat hem daarin bij. Volgens de korpschef moeten de Federale Politie en Justitie dringend meer middelen krijgen om de strijd tegen drugs en daaraan gerelateerd geweld de baas te kunnen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni