| Uit de eerste vaststellingen bleek dat de schietpartij plaatsvond op het Marguerite Yourcenarplein en het Adolphe Saxplein.

Twee jonge mannen beschuldigd van dodelijke schietpartij in Elsene

© Belga
30/01/2023

Voor het hof van assisen van Brussel opent maandag het proces van Jason Y. (24) en van Rayan M. (26). Jason Y. wordt beschuldigd van het doden van Steven K. en poging doodslag op Ali D. door op hen te schieten. De feiten vonden plaats in de namiddag van 20 augustus op het Adolphe Saxplein in Elsene. Maandagnamiddag wordt de volkjury samengesteld, de debatten ten gronde starten donderdag.

De 23-jarige Steven Kumba werd op 20 augustus 2020 kort na 14 uur ernstig gewond aangetroffen door een politiepatrouille in de Auguste Rodinlaan in Elsene. Hij was geraakt door twee kogels in de rechterbil. Het slachtoffer werd met spoed naar het nabijgelegen ziekenhuis in Elsene gebracht, waar hij dood werd verklaard.

Uit de eerste vaststellingen bleek dat de schietpartij plaatsvond op het Marguerite Yourcenarplein en het Adolphe Saxplein, en dat er nog een persoon gewond raakte. Ali D. werd met een schotwonde aan de linkervoet in het ziekenhuis opgenomen.

De dag na het incident vernamen speurders dat Jason Y. en Rayan M. betrokken waren bij de schietpartij. Pogingen om de twee te arresteren kenden geen succes. Op 4 september werden Europese en internationale aanhoudingsbevelen tegen hen uitgevaardigd. Tien dagen later gaven de twee verdachten zich aan bij de politie.

Uit getuigenverklaringen en onderzoek van met een smartphone gefilmde beelden blijkt dat er acht personen ter plaatse waren en er een vechtpartij ontstond. Er volgden vijf schoten. Volgens de verklaringen van Rayan M. was er een conflict tussen hem en Yassine A. over cannabishandel.

Op 20 augustus ontmoetten de twee mannen elkaar op het Adolphe Saxplein om hun geschil te bespreken. Rayan M. ging er gewapend naartoe - om zich te verdedigen - en was vergezeld van drie vrienden, waaronder Jason Y. Yassine A. werd vergezeld door Ali D., Steven Kumba en een derde persoon.

Volgens Rayan M. haalde hij op zeker moment zijn vuurwapen tevoorschijn en schoot op de grond om Yassine A. bang te maken. Steven Kumba wierp zich daarop op hem. Jason Y., die in de achtergrond stond, schoot vervolgens meerdere keren op Steven Kumba. Eén schot trof ook Ali D..

De gebruikte vuurwapens zijn nooit gevonden, maar volgens ballistisch onderzoek was Jason Y. gewapend met een pistool (type Glock) en Rayan M. met een revolver.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni