Twee nieuwe verdachten opgepakt na geweld tegen agenten in Anderlecht

© Twitter
| Politievakbond deelde de beelden van geweld tegen agenten in Anderlecht
Updated: 27-05-2020 - 22:08

In het onderzoek naar het incident in Anderlecht waarbij omstaanders vorige week een arrestatie probeerden te verhinderen, zijn opnieuw twee verdachten opgepakt. Dat meldt La Capitale en het nieuws wordt bevestigd in gerechtelijke kringen en door de advocaat van een van de twee verdachten.

Politievakbond VSOA verspreidde vorige week donderdag een filmpje van het incident. Op de beelden is te zien hoe de agenten tijdens een interventie in Anderlecht geschopt en geslagen worden door omstaanders, terwijl ze een man op de grond proberen houden om hem te arresteren.

De politiemannen worden omsingeld door andere mannen die de verdachte proberen los te trekken en tegelijkertijd klappen uitdelen. Een van de agenten liep een gebroken neus en hersenschudding op.

Winkeldiefstal

De man voor wie de interventie begon, M.K., werd opgepakt omdat hij ervan verdacht werd kort voordien een gewelddadige winkeldiefstal te hebben gepleegd. Hij werd door de onderzoeksrechter aangehouden en zag maandag zijn voorlopige hechtenis met een maand verlengd worden.

Eind vorige week kon de politie vervolgens een van de mannen oppakken die in het filmpje te zien zijn terwijl ze de arrestatie proberen te verhinderen. Die man, S.E.B., werd door de onderzoeksrechter aangehouden voor weerspannigheid in bende. Hij verscheen woensdag voor de raadkamer en zag ook zijn voorlopige hechtenis met een maand verlengd worden.

Opzettelijke slagen en verwondingen

Dinsdag had een van de andere personen die in het filmpje opduikt zich zelf aangegeven bij de politie. De man werd eveneens voorgeleid bij de onderzoeksrechter maar die besloot hem onder voorwaarden vrij te laten. "Een derde verdachte, M.A. geboren in 1996, heeft zichzelf op 26 mei aangegeven bij de politie", zegt parketwoordvoerster Willemien Baert hierover.

"Hij werd ter beschikking van de onderzoeksrechter gesteld die hem in verdenking heeft gesteld voor feiten van weerspannigheid in bende, opzettelijke slagen en verwondingen aan een agent met arbeidsongeschiktheid, als dader of mededader. De man werd wel vrijgelaten onder voorwaarden."

"De vierde verdachte, A.E.T., geboren in 2001, werd deze ochtend gearresteerd bij een huiszoeking", gaat de parketwoordvoerster verder. "Hij werd onder aanhoudingsbevel geplaatst voor feiten van gewapende weerspannigheid in bende en opzettelijke slagen en verwondingen aan een agent met arbeidsongeschiktheid, als dader of mededader."

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat een van de verdachten, de man die ondertussen reeds werd vrijgelaten, een straathoekwerker was. Betrokken bronnen ontkennen dit stellig en benadrukken dat het juist straathoekwerkers waren die de man overhaalden om zichzelf aan te geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?