Twee verdachten opgepakt in onderzoek seksueel misbruik in Elsene

Oktober 2021 manifestatie tegen seksueel geweld tegen vrouwen een barman van café Waff en El Café in Elsene drogeerde en verkrachtte er vrouwen Oktober 2021 manifestatie tegen seksueel geweld tegen vrouwen een barman van café Waff en El Café in Elsene drogeerde en verkrachtte er vrouwen
© Bart Dewaele
| Oktober 2021: manifestatie tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Een barman van café Waff en El Café in Elsene drogeerde en verkrachtte er vrouwen.
© Bart Dewaele
| Oktober 2021: manifestatie tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Een barman van café Waff en El Café in Elsene drogeerde en verkrachtte er vrouwen.

In het onderzoek naar mogelijk seksueel misbruik in de buurt van het kerkhof van Elsene, een Brusselse studentenbuurt, zijn twee verdachten opgepakt voor verhoor. Dat meldt het Brusselse parket, dat daarmee de berichtgeving van de Franstalige krant La Dernière Heure bevestigt.

De zaak kwam in oktober aan het licht toen ze op sociale media werd opgeroepen tot de boycot van twee cafés rond de begraafplaats in Elsene: El Café en Le Waf. In online berichten was te lezen dat er twee vrouwen gedrogeerd en verkracht zouden zijn geweest door een barman. Het Brusselse parket meldde vervolgens dat er al maandenlang een onderzoek was geopend naar mogelijke zedenfeiten naar aanleiding van verschillende klachten.

Aanvankelijk werden die klachten apart onderzocht, maar omdat de modus operandi volgens de verklaringen van de slachtoffers overeenkwamen, onderzoekt het parket of er verbanden zijn tussen de verschillende dossiers. Zo is het nog onduidelijk of er meer dan één barman verdacht wordt. Het parket geeft weinig commentaar over het onderzoek, maar bevestigt wel dat er twee verdachten werden opgepakt. “Ze werden verhoord door het parket en nadien vrijgelaten,” aldus woordvoerder Stef Vandevelde. “Het onderzoek loopt verder.”

Net deze week moest een 45-jarige buitenwipper van El Café zich voor de rechtbank verantwoorden voor feiten van verkrachting. De man zou in maart 2019 een 20-jarige vrouw in de toiletten hebben gedwongen tot orale seks. De man ontkent de feiten en vroeg bij monde van zijn advocaat om de vrijspraak. Het Brusselse parket eist 50 maanden cel tegen de beklaagde. Het vonnis in die zaak valt op 28 juni.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?