| Kamp van IS (archiefbeeld).

Twee vrouwen van IS-strijders veroordeeld voor terrorisme

© Chris Verhaeghe
12/12/2019

Twee vrouwen van IS-strijders zijn door de Brusselse correctionele rechtbank bij verstek veroordeeld voor terrorisme. Beiden vertrokken in april 2013 naar Syrië, in navolging van hun echtgenoten die er gingen strijden.

Nadia Baghouri trok in april 2013 met haar kind naar Syrië en sloot zich aanvankelijk aan bij Jabhat al-Nusra, maar werd daarna samen met haar man lid van terreurgroep IS. Het koppel kreeg nog drie kinderen in Syrië. Haar echtgenoot Mohamed Mezroui sneuvelde in 2018 en een jaar later kwam de vrouw terecht in het vluchtelingenkamp Al-Hol, waar ze zich nog steeds zou bevinden.

Het federaal parket eiste 5 jaar cel tegen de vrouw voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering, maar de vrouw kreeg een mildere straf van 4 jaar omdat ze een blanco strafblad heeft.

De tweede vrouw kreeg veertig maanden cel. Het gaat om de echtgenote van de Antwerpse Syriëstrijder Abdelhakim Hamoudan, die om het leven zou zijn gekomen bij een bombardement in 2016. Het federaal parket vervolgde haar voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering, omdat ze haar man morele en materiële steun had geboden.

Repatriëring tien kinderen

De Brusselse kortgedingrechter besliste dinsdag nog dat de Belgische staat Baghouris' kinderen en die van twee andere vrouwen te laten repatriëren. De in totaal tien kinderen zitten momenteel in een vluchtelingenkamp in het noorden van Syrië. Baghouris' advocaten hadden ook gevraagd om de moeders te laten overbrengen, maar daar ging de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg niet op in.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , Syriëstrijder , Brusselse correctionele rechtbank , Mohamed Mezroui , Abdelhakim Hamoudan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni