September 2019: rondetafelconferentie over Belgische kinderen in Syrië en Irak, georganiseerd door het kinderrechtencommissariaat van de Franse Gemeenschap
© PhotoNews | September 2019: rondetafelconferentie over Belgische kinderen in Syrië en Irak, georganiseerd door het kinderrechtencommissariaat van de Franse Gemeenschap.

Belgische overheid moet Syrië-strijdster en kinderen repatriëren

HD
© Belga
31/10/2019

De Belgische staat moet alles in het werk stellen om een Belgische Syrië-strijdster en haar twee kinderen naar België te repatriëren. Dat heeft de Brusselse kortgedingrechter woensdag beslist, zo meldt de RTBF. Het nieuws wordt bevestigd door meester Nicolas Cohen, de advocate van de vrouw. Die vrouw zit sinds februari 2018 met haar twee kinderen vast in het kamp Al-Roj en wil naar België terugkeren. De Belgische staat krijgt nu 75 dagen om dat voor elkaar te krijgen.

De advocaat verdedigt de Belgische Hafsa Sliti (23), die met twee kinderen in het kamp Al-Roj zit. Dat kamp is nu in handen van de Koerdische SDF, maar ligt in de zone die Turkije wil veroveren in Syrië. Sliti's vader is een oud-gediende van Al-Qaida, die zich in december 2014 in Syrië aansloot bij IS.

Dochter Hafsa volgde in januari 2015 vanuit België. Ze betuigde vorig jaar haar spijt aan een journalist en uitte haar wens om haar straf in België uit te zitten. Via het kort geding had de vrouw gevraagd dat de Belgische overheid reisdocumenten voor haar en haar kinderen zou afleveren en die aan een ngo zou bezorgen. Die ngo zou vervolgens naar de Koerdische bewakers van het kamp kunnen gaan en de moeder en twee kinderen tot in Belgische handen brengen, waardoor België hen zou kunnen repatriëren.

De Brusselse Franstalige kortgedingrechter is nu op die eis ingegaan. "Volgens de rechtbank hebben de kinderen een subjectief recht op bescherming door de Belgische staat, hebben moeder en kinderen het recht om beschermd te worden tegen onmenselijke en vernederende behandelingen, en hebben ze recht op consulaire bescherming vanwege de Belgische staat", zegt meester Cohen. "De rechter heeft ook vastgesteld dat de staat wel degelijk iets kan doen, aangezien ze in juni al een aantal kinderen heeft gerepatrieerd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Brusselse Syriëstrijder, Syrië

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie