Het hof van assisen in het justitiepaleis aan het Poelaertplein

| Het hof van assisen in het justitiepaleis aan het Poelaertplein.

Twintiger probeert vals Congolees rijbewijs in te wisselen voor Belgisch

© Chris Verhaeghe
14/06/2022

Een 29-jarige vrouw uit Vorst heeft zich voor de correctionele rechtbank van Brussel moeten verantwoorden omdat ze zou hebben geprobeerd een vals Congolees rijbewijs in te wisselen voor een Belgisch. Het parket van Halle-Vilvoorde eist een werkstraf.

De Française trok in het najaar van 2020 naar het gemeentehuis van Roosdaal met een kleurenkopie van een Congolees rijbewijs, om het in te wisselen voor een Belgisch exemplaar. Het gemeentepersoneel verwittigde de politie, omdat het duidelijk om een vals document ging.

“Ik heb in Congo een rijexamen afgelegd en ben daarvoor geslaagd”, verklaarde de twintiger dinsdag op haar proces. “Eenmaal terug in Europa, heeft een kennis dat document meegenomen toen hij naar hier kwam. Ik dacht dat het ging om mijn echt rijbewijs. Ik ben zelf gemeenteambtenaar, ik zie niet in waarom ik een vals document zou afgeven.”

Volgens het parket had de vrouw zelf moeten zien dat het ging om een nagemaakt rijbewijs. Uit de analyse blijkt dat het ging om een kleurenkopie waarop alle vereiste beveiligingskenmerken ontbraken. De openbaar aanklager vorderde alvast een werkstraf. Het vonnis valt op 6 september.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni