Vakbonden kondigen 24 urenstaking aan in gevangenis Sint-Gillis

© BRUZZ

De vakbonden kondigen een 24 urenstaking aan in de gevangenis van Sint-Gillis. Die begint donderdagavond. Zondagavond volgt een tweede staking.

De vakbonden zijn misnoegd over de invoering van een minimale dienstverlening bij stakingen. Overleg over de invulling daarvan met minister van Justitie Koen Geens leverde geen overeenstemming op. Volgens de vakbonden wil Geens de minimale dienstverlening te ruim invullen. "Er zouden erg weinig mensen kunnen staken", aldus vakbondsman Gino Hoppe (ACOD). De minister sloot de onderhandelingen zelf af.

De acties in Sint-Gillis zijn wellicht een voorbode voor meer. Maandag overleggen de vakbonden over verdere acties. ACOD zal het gevangenispersoneel alvast oproepen om mee te lopen met de nationale betoging die de socialistische vakbond dinsdag organiseert rond de bescherming van de sociale zekerheid.

Eddy De Smedt van VSOA zegt dat er woensdag personeelsvergaderingen plaatsvinden in de gevangenissen. Hij benadrukt dat bij de acties rekening gehouden zal worden met de rechten van de gedetineerden. "We gaan langzaam starten, bijvoorbeeld met stiptheidsacties. Als er geen signaal komt van de minister, kunnen zwaardere acties volgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?