Valse bomalarmen kosten student 380.000 euro

© Aperos Urbains Palais de Justice
| Het Justitiepaleis werd op 9 oktober opgeschrikt door een valse bommelding.

Een twintigjarige student uit Namen die eind 2016 een tiental valse bommeldingen deed, is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 300 uur. Hij moet ook een schadevergoeding betalen van liefst 380.000 euro.

Tussen oktober en december 2016 moest het Brusselse parketgebouw, het tegenoverliggende Montesqieugebouw, waar de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg zetelt en het Noordstation meermaals ontruimd worden nadat er bommelding was binnengelopen. Ook in de stations van Luik en Bergen en de vlieghaven van Charleroi liepen er valse alarmen binnen.

In het onderzoek dat daarop volgde, werd een twintigjarige student uit Namen opgepakt en aangehouden. Hij bleek verantwoordelijk voor een tiental valse meldingen, waarvan het gros telefonisch werd gedaan. De politie spoorde hem op via Facebook en zijn IP-adres.

De verdachte verscheen vorige maand voor de Brusselse correctionele rechtbank en werd op 6 maart veroordeeld tot de zwaarst mogelijke werkstraf. De man draait ook op voor de kosten van de verschillende evacuaties, die oplopen tot 380.000 euro.

De beklaagde kan nog in beroep gaan tegen het vonnis, zo laat parketwoordvoerder Denis Goeman weten aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?