Van babymoord verdachte influencer vraagt mildere straf voor oplichting

© Chris Verhaeghe
30/10/2023

De Vilvoordse influencer Soraya S. heeft zich maandag verdedigd voor de correctionele rechtbank van Brussel voor de oplichting van tientallen mensen. Het parket vraagt de bevestiging van haar eerdere veroordeling tot drie jaar cel, maar de verdediging pleit voor een mildere straf. "Ik vraag u mij de kans te geven om de burgerlijke partijen eerlijk terug te betalen en te tonen dat ik dit niet met opzet heb gedaan," klonk het bij de beklaagde.

Soraya S. werd eind 2022 bij verstek veroordeeld omdat ze haar rol als influencer op sociale media zou hebben misbruikt om dure cosmetica aan te prijzen. Ze aanvaardde tientallen bestellingen die ze na betaling nooit leverde. Daarnaast werd de vrouw veroordeeld voor oplichting bij de aankoop van tweedehandse smartphones. Volgens de rechtbank had ze de verkopers om de tuin geleid met een vals betalingsbewijs.

De vrouw tekende verzet aan en kwam maandag naar de rechtbank in Brussel om zich te verantwoorden. Ze verklaarde dat ze aanvankelijk niet de bedoeling had om mensen op te lichten, maar dat ze in financiële problemen was gekomen en een aantal foute keuzes had gemaakt. "Ik heb veel verloren door deze zaak," verklaarde ze. "Ik ben bedreigd geweest en er is op sociale media een campagne tegen mij gelanceerd. Maar ik ben geen slachtoffer, ik ben schuldig. Ik vraag u mij de kans te geven om de burgerlijke partijen eerlijk terug te betalen en te tonen dat ik dit niet met opzet heb gedaan."

De advocaat van Soraya S. pleitte voor een straf van twaalf maanden met uitstel onder voorwaarden. Het vonnis valt op 27 november.

Verdacht van babymoord

Intussen lopen er nog een aantal andere gerechtelijke procedures tegen de twintiger uit Vilvoorde. De vrouw staat momenteel in Frankrijk terecht voor de afpersing van de Franse zakenvrouw Magali Berdah. Ze zou een telefoongesprek met Berdah heimelijk hebben opgenomen en ermee gedreigd hebben de opname door te spelen aan de Franse rapper Booba, die in onmin leeft met de Franse zakenvrouw. Soraya S. zou 35.000 euro hebben geëist in ruil voor de opname. De zaak wordt volgende maand behandeld.

Intussen werd de vrouw ook doorverwezen naar het hof van assisen van Brussel. Daar zal ze zich moeten verantwoorden voor de dood van haar baby. Het kind werd in de nacht van 18 op 19 februari 2019 dood aangetroffen in het Hotel De France in Sint-Gillis, vlak bij het Brusselse Zuidstation. Volgens het openbaar ministerie bracht Soraya S. het kind om het leven, maar volgens de vrouw werd het kindje verstikt door haar zusje dat per ongeluk op de baby was gaan liggen. Dat assisenproces staat dan weer gepland in september 2024.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni