Van Quickenborne vraagt 'duidelijkheid en totale transparantie' over dood agent

© Belgaimage
| Vincent Van Quickenborne (Open VLD), Minister van Justitie in de ferderale regering van Alexander De Croo.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft Brussels procureur-generaal Johan Delmulle een verslag gevraagd over de feiten die donderdag geleid hebben tot de dood van een politieman in Schaarbeek. De resultaten zal hij maandag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken en Justitie voorstellen.

"Ik voel dat er veel emotie is. Deze zaak raakt iedereen en ook mij persoonlijk," zei Van Quickenborne zondag in 'C'est pas tous les jours dimanche' op RTL-TVi. "Het is vreselijk wat gebeurd is. Ik vraag duidelijkheid en volledige transparantie", aldus de Open VLD-minister.

Volgens hem was de dader "erg verward" in het politiecommissariaat van Evere. De politie nam contact op met het parket, dat op zijn beurt de gespecialiseerde magistraat aansprak. Maar sinds zijn vrijlating in 2019 was er geen onrustwekkend feit opgedoken, en vermits hij om hulp vroeg werd beslist om hem door te verwijzen naar het ziekenhuis voor psychiatrisch onderzoek.

Yassine M. werd sinds zijn vrijlating opgevolgd door een aantal lokale en gemeenschapsinstanties. Maar volgens de minister stroomt de informatie van deze diensten niet door naar Justitie. "Het is noodzakelijk dat er een betere samenwerking komt tussen federaal en de gemeenschappen", stelde Van Quickenborne.

Steekpartij Schaarbeek

Donderdagavond is een politieagent overleden na een mesaanval in Schaarbeek. Een tweede agent geraakte gewond, de dader werd neergeschoten. Het parket heeft een terreuronderzoek geopend.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?