Vincent Van Quickenborne (Open VLD), vicepremier en minister van Justitie en Noordzee in de regering-De Croo

| Vincent Van Quickenborne (Open VLD), vicepremier en minister van Justitie en Noordzee in de regering-De Croo.

Van Quickenborne wil belasting voor godsdiensten vrijwillig maken

EC
© BRUZZ
10/04/2022

Na een tik op de vingers van het Europese mensenrechtenhof moet België de erkenning van godsdiensten transparanter en rechtvaardiger maken. Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) komt meteen met een nieuw voorstel. Belgen moeten zelf kunnen beslissen of ze nog belastingen betalen op erediensten, vindt hij.

Dat zegt Van Quickenborne zaterdag in Het Nieuwsblad en bevestigt hij aan BRUZZ. De liberale minister wil Belgen zelf laten kiezen of ze nog bijdragen aan de erediensten in ons land. Vandaag betaalt elke burger per jaar ongeveer 80 euro voor de financiering van erkende godsdiensten. Die financiering dient bijvoorbeeld om pastoors of imams te betalen of om kerkgebouwen te onderhouden.

Maar wat precies een erkende godsdienst is, is volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) onduidelijk en daarom mogelijk discriminerend. Er bestaan in ons land geen wettelijke criteria waaraan een eredienst moet voldoen om erkend te worden. Het Hof dwingt ons land nu om werk te maken van een meer transparante erkenningsprocedure.

Vrije belasting

Van Quickenborne trekt de discussie verder open naar de financiering van erediensten. “Er wordt jaarlijks heel wat belastinggeld aan godsdiensten gegeven. Nochtans staan de kerken meer en meer leeg, is de werking van organen zoals de Moslimexecutieve op zijn minst problematisch te noemen en willen nu ook organisaties die als sekte worden omschreven aanspraak kunnen maken op de belastingvoordelen van erkende godsdiensten,” zegt de minister.

Hij verwijst daarbij naar de Jehova’s getuigen, die in Brussel dezelfde fiscale vrijstelling vroegen op hun gebedshuizen als andere godsdiensten.

De justitieminister stelt nu een keuzemogelijkheid voor op de belastingbrief, zodat burgers zelf kunnen aangeven of ze willen bijdragen aan een godsdienst naar keuze. Zo’n systeem bestaat al in Duitsland, Spanje en Italië.

Volgende legislatuur

Frankrijk is al jaren een lekenstaat en in Nederland worden de lonen van priesters en andere bedienaars niet meer door de staat gedekt, zegt hij nog. "Ook in ons land moeten we die discussie durven voeren." Van Quickenborne schuift de discussie wel meteen door naar de volgende legislatuur, want het voorstel vraagt eerst een grondwetwijziging.

De partij CD&V is volgens Het Nieuwsblad geen voorstander. “Religie maakt voor ons deel uit van zin­geving aan de samenleving en het pluralisme waar wij voor staan,” klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni