Veelbesproken Uneus-brigade ontbonden, maar nog niet geëvalueerd

20210818 1763 Kortje Politie 20210818 1763 Kortje Politie
© Belga
© Belga

Het Uneus-project werd onlangs in alle stilte ontbonden. De brigade kwam in het verleden meermaals in opspraak, maar dat zou niet de reden van de stopzetting zijn. "We hebben een nieuwe visie op nabijheidspolitie ontwikkeld," zegt korpschef van politiezone Zuid, Jurgen De Landsheer.

In 2012 werd Uneus opgericht om de criminaliteit terug te dringen rond het Zuidstation, het Betlehemplein en de Jacques Francksquare. Het project ging uit van het principe dat agenten die in de wijk zouden patrouilleren de omgeving ook door en door kenden. Nu wordt het project stopgezet. "We hebben Uneus als concept ontbonden omdat we een nieuwe visie op nabijheidspolitie hebben," verduidelijkt De Landsheer. De korpschef wil meer wijkgericht werken en niet uitsluitend criminaliteitsgericht. "De ontbinding heeft niets te maken met de klachten die er in het verleden zijn geweest."

Het optreden van de brigade leidde tot verschillende klachten van bewoners. De agenten zouden agressief, seksistisch en racistisch zijn. Onder andere het Collectif des Madrés, een collectief van moeders uit Sint-Gillis die politiegeweld aan de kaak willen stellen, vroegen om een onafhankelijk onderzoek. De evaluatie van Uneus moest er in 2017 komen, maar is nog steeds niet gebeurd.

"Ik ben hier gestart in 2020 en ik heb meteen gezegd dat de evaluatie er moest komen", zegt De Landsheer. "En die komt er ook. De gemeente is daarmee bezig." Volgens De Landsheer zal een evaluatie ook in zijn voordeel spelen, omdat ze er sowieso iets uit kunnen leren. "Mocht daaruit blijken dat bepaalde agenten verkeerd gehandeld hebben, zullen er zeker sancties volgen. Maar ik heb verschillende klachten zelf laten onderzoeken, waaruit bleek dat die volledig fout waren. Het wordt niet zo correct gespeeld."

De evaluatie zal er uiteindelijk komen, maar veel buurtbewoners vrezen voor de onafhankelijkheid ervan. Donderdagavond protesteerden ze voor het gemeentehuis van Sint-Gillis. Een van de aanwezigen was Manuel Abramowicz. "De agenten van Uneus zijn echte cowboys. Ze gedragen zich zoals de anti-criminaliteitsbrigade in de banlieus in Frankrijk. Maar de situatie daar is van een heel andere orde dan hier. We hebben zo'n brigade hier niet nodig."

Protest Uneus
Donderdagavond protesteerden buurtbewoners voor het politiecommissariaat van Sint-Gillis.

Abramowicz woont al sinds 1987 in Sint-Gillis. "Ik heb de jongeren zien opgroeien en de wijk zien evolueren. Er zijn inderdaad problemen, maar die worden niet veroorzaakt door de jongeren die hier wonen. Ik heb al zo vaak gewelddadige aanhoudingen gezien. De agenten provoceren de jongeren ook."

Volgens burgemeester Charles Picqué (PS) was Uneus een proefproject dat al goede resultaten heeft opgeleverd. "Er kan soms wat verbale onhandigheid zijn geweest. Maar we hebben geen bewijs dat er strafbare feiten zijn gepleegd. We wachten de resultaten van het gerechtelijk onderzoek af", laat hij weten aan BX1. De brigade zou al enkele maanden niet meer bestaan en zou voorlopig opgegaan zijn in andere politiediensten.

Volgens Abarmowicz was Picqué altijd een verdediger van het project. Hij wil dat er zo snel mogelijk een evaluatie komt en dat ze geïformeerd worden over toekomstige plannen. "We willen weten wat er nu gaat gebeuren. Het is geen oplossing om de agenten uit Uneus gewoon te verplaatsen. Racistische en gewelddadige agenten moeten bestraft worden. Er moet dus een evaluatie komen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?