Verdachte mesaanval Brusselse politie verschijnt op 17 april voor raadkamer

Issam T., de man die op 20 november een agent van de Brusselse politie aanviel, verschijnt op 17 april voor de Brusselse raadkamer. Die moet beslissen of de man geïnterneerd dan wel doorverwezen wordt naar de correctionele rechtbank. De krant La Capitale meldde donderdag dat de raadkamer woensdag beslist had om de man te interneren, maar dat klopt niet, zo meldt het Brussels parket. "Ook het terroristisch karakter van de feiten werd niet weerhouden", aldus nog het parket.

De feiten vonden plaats op 20 november 2018 aan het politiecommissariaat aan de Brusselse Kolenmarkt. Daar werd een agent van de Brusselse politie rond 5.30 uur aangevallen door een man die gewapend was met twee messen.

De agent raakte daarbij gewond in de hals. Twee andere agenten openden het vuur op de aanvaller en losten drie schoten. De aanvaller werd tweemaal geraakt in de romp. De agent raakte niet levensgevaarlijk gewond, maar was wel enige tijd arbeidsongeschikt.

Terroristisch karakter

De aanvaller bleek de 33-jarige Issam T., een man die al verschillende veroordelingen opliep voor diefstallen met braak en geweld, gewapende overvallen en verboden wapenbezit. In 2014 werd hij door de kamer van inbeschuldigingstelling geïnterneerd voor een poging tot doodslag op een cipier en verboden wapenbezit. In oktober 2018 werd hij ondanks een negatief advies van het parket vrijgelaten door de Kamer ter Bescherming van de Maatschappij van de strafuitvoeringsrechtbank.

De onderzoeksrechter plaatste de man onder aanhoudingsbevel voor poging tot doodslag met een terroristisch karakter, maar het Brusselse parket is nu van oordeel dat het terroristisch karakter van de feiten niet vaststaat.

Het dossier kwam woensdag voor de Brusselse raadkamer, maar die besloot de behandeling uit te stellen naar 17 april.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?