Verkoper cannabisolie krijgt schadevergoeding van 90.000 euro

20220113_cbd olie_(c) Pixabay
© Pixabay
© Pixabay

De Belgische staat moet een verkoper van legale cannabis een schadevergoeding betalen van meer dan 90.000 euro. De drugs waren in beslag genomen voor analyse, maar slecht bewaard waardoor ze nadien niet meer verkoopbaar waren.

"In oktober 2018 nam de politie meer dan 6 kilogram cannabis in beslag in de opslagplaats van mijn cliënt,” zegt advocaat Hamid El Abouti. “De man baat een winkel uit in het centrum van Brussel waar bij cannabidiol, beter gekend als CBD-olie, verkoopt. “De drugs werden in beslag genomen omdat voorbijgangers een sterke cannabisgeur hadden opgemerkt aan de opslagplaats. Bij een huiszoeking werden dertien zakjes met in totaal 6,837 kilogram cannabis meegenomen. Uit elk zakje werd een staal genomen om te analyseren. Mijn cliënt heeft zich daar niet tegen verzet, maar vroeg wel om zijn materiaal zo snel mogelijk terug te krijgen.”

Zes maanden later kreeg de winkelier de melding dat hij de in beslag genomen goederen mocht ophalen, maar bij aankomst bij de politie bleek dat de drugs slecht waren bewaard. De man weigerde de cannabis terug mee te nemen, omdat die onverkoopbaar was. Het parket beval vervolgens de vernieling van de drugs, maar de winkelier nam een advocaat in de arm om zijn geleden schade te laten vergoeden.

90.000 euro schadevergoeding

De zaak kwam eind vorig jaar voor de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, die de Belgische staat veroordeelde tot het betalen van een schadevergoeding van meer dan 90.000 euro. Volgens de rechtbank staat het vast dat de politie een fout heeft gemaakt door de drugs niet correct te bewaren. Voor elke gram drugs die de winkelier daardoor verloor, krijgt hij nu 12,50 euro. Naast die 85.462,50 euro krijgt de man ook nog een bijkomende schadevergoeding toegekend van 5.000 euro.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?