Verschillende inbreuken vastgesteld op het Autosalon in Brussel

© Belga
04/05/2023

De Economische Inspectie van de FOD Economie heeft tijdens het Autosalon in Brussel verschillende inbreuken vastgesteld, zo blijkt donderdag uit een persbericht van de FOD Economie.

"In zeven gevallen was de informatie over de wettelijke garantie niet duidelijk, omdat ze de indruk gaf onterecht beperkt te zijn (bijvoorbeeld tot een maximum aantal kilometers of een aantal onderdelen)", aldus de overheidsdienst. "De wettelijke garantie werd ook vaak samen met de commerciële garantie vermeld. Daardoor kreeg de consument de foutieve indruk dat de wettelijke garantie ook onderworpen was aan de beperkingen van de commerciële garantie (wat natuurlijk nooit het geval is). Slechts één merk overtrad de wetgeving over reclame voor consumentenkrediet."

De FOD voegt eraan toe dat tien merken de verkoopprijs niet correct vermeldden. "Zo mag de getoonde prijs bijvoorbeeld niet inclusief de inruilpremie voor de oude auto zijn en moet de prijs gaan over exact getoonde model. Onder de overtreders waren ook luxemerken die alleen prijs gaven op vraag."

De exposanten die in overtreding waren, kregen een waarschuwing. "Allemaal zetten ze de situatie onmiddellijk of binnen enkele dagen recht", aldus de overheidsdienst.

Greenwashing

Dit jaar besteedden de medewerkers van de Economische Inspectie van de FOD Economie bijzondere aandacht aan greenwashing. "Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en bedrijven maken er op een intelligente manier gebruik van", schrijft de FOD Economie. "Twee van de vijf bedrijven die milieuclaims maakten, worden verder onderzocht op mogelijke overtredingen. Uit dat onderzoek moet nog blijken of de milieuclaims gegrond zijn of niet. In geval van greenwashing zal er nog passend worden opgetreden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni