Vier jaar cel voor poging doodslag op politiemensen in Molenbeek

© PhotoNews

Een man die met zijn wagen wilde inrijden op enkele politieagenten, is veroordeeld tot vier jaar cel. Het parket had zelf de vrijspraak gevorderd omdat er een probleem was met de bewijsvoering, maar volgens de rechtbank was het duidelijk dat de automobilist de intentie had om te doden en waren er genoeg elementen om hem te veroordelen.

De beklaagde reed op 17 mei 2016 in Sint-Jans-Molenbeek door een rood licht. Een politiepatrouille merkte de verkeersinbreuk op en wilde de man doen stoppen, maar die drukte het gaspedaal in en sloeg op de vlucht.

Een tweede eenheid van de lokale politie zette daarop een wegversperring op, maar de bestuurder reed recht op de agenten af. Die openden het vuur op de banden van het voertuig, dat uiteindelijk tot stilstand kwam. Niemand raakte gewond.

Geen videobeelden

De bestuurder en zijn passagier werden vorige maand vervolgd voor poging doodslag, maar het parket vorderde de vrijspraak. Het incident was gefilmd door een bewakingscamera, maar in het strafdossier zaten enkel foto’s van die beelden en geen videobeelden. De DVD waarop de beelden stonden, bleek onleesbaar en de FOD Justitie beschikte slechts over één computer waarop het videoformaat kon gelezen worden omdat er maar één licentie betaald was.

Volgens het parket was er dus twijfel over de feiten en daarom vroeg de openbaar aanklager om de twee verdachten vrij te spreken voor de poging tot doodslag en enkel te veroordelen voor de kwaadwillige belemmering van het verkeer.

Wel genoeg bewijs

De rechter oordeelde vandaag dat er wel genoeg bewijzen waren om de bestuurder te veroordelen voor de poging tot doodslag op de politiemensen. “De beschikbare beelden en de verklaringen van de politiemensen en van de passagier zijn voldoende bewijs”, sprak de rechter.

“Daarenboven is het duidelijk dat de wagen enkel en alleen is uitgeweken omdat de politie het vuur had geopend. Er was zeker een intentie om te doden.”

De bestuurder kreeg vier jaar cel. Zijn passagier werd wel vrijgesproken omdat de rechter naar eigen zeggen niet met zekerheid kon stellen dat de man akkoord was gegaan met de acties van de bestuurder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?