Voormalig parlementslid Van Eyken schuldig bevonden aan moord

Updated: 03-09-2019 - 12:27

Vlak voor het proces gaf Van Eycken nog aan dat hij vertrouwen had in een goede afloop.

Voormalig parlementslid Christian Van Eyken en zijn vrouw Sylvia B. zijn schuldig bevonden aan de moord op haar toenmalige echtgenoot Marc Dellea. De rechtbank veroordeelt hen allebei tot 23 jaar cel. De advocaat van Van Eyken geeft wel aan dat zijn cliënt in beroep zal gaan tegen het vonnis.

De 45-jarige Marc Dellea werd op 8 juli 2014 om het leven gebracht met een kogel in het hoofd. Het Brusselse parket opende een gerechtelijk onderzoek en dat leidde uiteindelijk naar Sylvia B. en UF-politicus Christian Van Eyken. Beiden ontkenden steeds elke betrokkenheid bij de dood van Dellea.

Nadat het herhaaldelijk werd uitgesteld, nam het proces uiteindelijk in juni 2019 een aanvang. Het Openbaar Ministerie eiste toen 25 jaar cel tegen het koppel, de verdediging vroeg de vrijspraak. Maar de rechtbank achtte de hypothese van de verdediging onwaarschijnlijk dat iemand het appartement van het slachtoffer in Laken was binnengedrongen via een raam. De twee beklaagden werden gezien op bewakingsbeelden toen ze het appartement van het slachtoffer in Laken buitenstapten waar later Marc Dellea dood werd aangetroffen.

Voorbedachte rade

Bovendien merkte de rechtbank in zijn vonnis op dat het slachtoffer geen vijanden had, alleszins niet in die mate dat ze hem zouden willen doden. De voorbedachtheid bleek volgens de rechter onder meer uit het feit dat het slachtoffer in zijn bed werd omgebracht, zonder dat er zichtbare sporen waren van verzet, wat op een beredeneerde daad lijkt te wijzen.

De rechter achtte een zware straf op zijn plaats, rekening houdende met de persoonlijkheid van de beklaagden die gedurende het proces verschillende getuigen als ongeloofwaardig probeerden af te schilderen. Ze namen hun verantwoordelijkheid niet op, klonk het ook. Dat desondanks geen maximumstraf werd uitgesproken, moet de beklaagden een zeker perspectief bieden.

Het parket had de onmiddellijke aanhouding gevraagd van de twee beklaagden, maar de rechter ging daar niet in mee. De advocaat van Van Eyken gaf intussen wel te kennen dat zijn cliënt in beroep zal gaan. "Hij houdt zijn onschuld staande en we hebben nog veel argumenten die we zullen voorleggen bij het Hof van Beroep", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?