Moordproces tegen Christian Van Eyken gaat gewoon door

© De Redactie
| Christian Van Eyken
Updated: 03-06-2019 - 11:57

Voor de Brusselse correctionele rechtbank start maandag het proces tegen voormalig Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken en zijn echtgenote Sylvia B. Beiden worden verdacht van de moord op B.'s ex-echtgenoot Marc Dellea, in 2014. Na een oponthoud van twee uur, gaan de pleidooien van start.

De 45-jarige Marc Dellea werd op 8 juli 2014 om het leven gebracht met een kogel in het hoofd. Het Brusselse parket opende een gerechtelijk onderzoek en dat leidde uiteindelijk naar Sylvia B. en UF-politicus Christian Van Eyken. In oktober 2015 werd Sylvia B. door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst voor moord en op 27 januari was het de beurt aan Christian Van Eyken. Een dag later werd de man al vrijgelaten omdat het aanhoudingsbevel niet ondertekend was.

Proces meteen stilgelegd

Het moordproces begon maandag, maar ligt al meteen stil. De verdediging van Van Eyken en zijn vrouw vragen het verhoor van vier bijkomende getuigen. Het gaat om de zoon van het oud-parlementslid, de advocate die de echtscheiding van Van Eyken heeft geregeld en de zus en de neef van de ex-vrouw van Van Eyken.

Daarnaast willen zowel de verdediging als de burgerlijke partijen dat de taps, gesprekken die door de politie werden afgeluisterd in de wagen van beide beklaagden, aan het dossier worden gevoegd.Het openbaar ministerie verzet zich tegen de eisen van de partijen.

Zo zouden de afgeluisterde gesprekken volgens de substituut-procureur weinig meerwaarde hebben en zijn de opnames van slechte kwaliteit. Ook het verhoor van de zoon vindt het parket onnodig. De jongeman werd eerder al via videoverhoor ondervraagd.

Meermaals uitgesteld

De rechtbank ging echter niet in op de vraag om vier bijkomende getuigen te verhoren. Ook het verzoek om de taps uit de wagen van de beklaagden te voegen bij het dossier, werd afgewezen. Gelukkig maar, want het proces Van Eyken loopt al heel veel vertraging op. De zitting werd rond 11u15 hervat met de ondervraging van de beklaagden.

Begin 2017 sloot de onderzoeksrechter zijn onderzoek af en maakte het over aan het parket. Dat liet de onschendbaarheid van Christian Van Eyken opheffen en vervolgt zowel de ex-parlementariër als zijn assistente voor moord. Beiden hebben steeds elke betrokkenheid bij de dood van Marc Dellea ontkend.

Het proces werd begin 2017 al ingeleid maar herhaaldelijk uitgesteld omwille van problemen met de toegankelijkheid van het bewijsmateriaal en discussies over de bevoegdheid van de correctionele rechtbank. In november 2018 had het uiteindelijk een aanvang moeten nemen, maar opnieuw was er een kink in de kabel.

Bewijsmateriaal verbrand?

Toen raakte bekend dat het Brussels parket een gerechtelijk onderzoek had geopend voor informaticasabotage en vernietiging van materiële goederen van openbaar nut, nadat in oktober 2017 een DVD met opnames van de bewakingscamera's vernield was op de griffie van de Brusselse correctionele rechtbank.

De DVD zou bewerkt zijn met een houtbrandpen, waarna de computer waarin de DVD vervolgens gestoken werd, in brand schoot en vernield raakte, net als de DVD zelf. Op de DVD stonden onder meer de beelden waarop te zien is hoe Christian Van Eyken en Sylvia B. het appartement verlaten waar later Marc Dellea dood zal worden aangetroffen.

In het kader van dat onderzoek werden Van Eyken en Sylvia B. in verdenking gesteld, waarop hun oorspronkelijke advocaten besloten zich terug te trekken en de twee verdachten nieuwe advocaten aanzochten. De rechtbank stelde het proces daarom een laatste maal uit, naar maandag. Verwacht wordt dat het zo'n drieëneenhalve week in beslag zal nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?