Van Eyken en vrouw in verdenking gesteld voor vernieling bewijsmateriaal

© De Redactie
| Christian Van Eyken

Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken en zijn echtgenote Sylvia B. werden al vervolgd voor de moord op Marc D., maar worden er nu ook van verdacht dat ze een dvd met bewijsmateriaal uit dat strafdossier opzettelijk zouden vernield hebben. Het proces over de moord op Marc D. werd maandagochtend nog uitgesteld omwille van het onderzoek naar de vernieling van dat bewijsmateriaal.

De 45-jarige Marc D. werd op 8 juli 2014 om het leven gebracht met een kogel in het hoofd. Het Brusselse parket opende een gerechtelijk onderzoek en dat leidde uiteindelijk naar Sylvia B. en UF-politicus Christian Van Eyken. Beiden hebben steeds elke betrokkenheid bij de dood van Marc D. ontkend, maar staan sinds begin 2017 terecht voor moord.

Het proces werd al herhaaldelijk uitgesteld wegens problemen met de toegankelijkheid van het bewijsmateriaal en discussies over de bevoegdheid van de correctionele rechtbank. Maandag had het aanvang moeten nemen, maar dat werd uitgesteld naar juni 2019.

Vernieling van bewijsmateriaal

Vorige week raakte namelijk bekend dat het Brusselse parket een gerechtelijk onderzoek had geopend nadat in oktober 2017 een dvd met opnames van de bewakingscamera's vernield werd op de griffie van de Brusselse correctionele rechtbank. In het kader van dat onderzoek werden Van Eyken en Sylvia B. afgelopen donderdag verhoord.

"Ondanks het feit dat er nog onderzoeksdaden lopende zijn, werden ze op 9 november 2018 in verdenking gesteld van sabotage van informaticamateriaal en vernietiging van goederen van openbaar nut", meldt het Brusselse parket. "Onnodig te zeggen dat beiden genieten van het vermoeden van onschuld tot bewijs van het tegendeel. Het gerechtelijk onderzoek is lopende."

Vertrouwensbreuk met justitie

De ouders van de vermoorde Marc D. verliezen langzamerhand hun vertrouwen in justitie. "We hopen echt dat dit de laatste keer uitstel was", zegt de vader van het slachtoffer. "Het wordt echt moeilijk om dit nog allemaal te begrijpen, ik heb hier helemaal geen goed gevoel bij."

"Ik vrees nu al dat er in juni opnieuw iets anders zal opduiken, waardoor het proces opnieuw zal moeten worden uitgesteld", gaat de moeder van het slachtoffer verder. "We krijgen echt het gevoel dat er met onze voeten gespeeld wordt en dat wij vergeten worden. Wij zijn een zoon kwijt en we hopen dat er nu eindelijk een einde aan dit proces komt, zodat we kunnen beginnen rouwen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?