Voormalig vicevoorzitter Europees Parlement Eva Kaili verschijnt voor raadkamer

Eva Kaili_Grieks vice-voorzitter Europees parlement_Qatargate
© Photonews
| De Griekse Eva Kaili, vice-voorzitter van het Europees parlement, is opgepakt in het kader van de Qatar-gate.
© Photonews
| De Griekse Eva Kaili, vice-voorzitter van het Europees parlement, is opgepakt in het kader van de Qatar-gate.

Eva Kaili, de voormalige Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement, verschijnt donderdagvoormiddag voor de Brusselse raadkamer. Die moet beslissen of de vrouw onder aanhoudingsbevel blijft in het onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement.

Kaili zou, net als haar partner Francesco Giorgi, gedeeltelijke bekentenissen hebben afgelegd, maar haar Belgische advocaten hebben voorlopig nog geen verklaringen willen afleggen over het dossier.

Eva Kaili werd op vrijdag 9 december opgepakt, nadat eerder diezelfde dag haar vader was opgepakt met een aanzienlijke geldsom, en ook haar partner Francescio Giorgi van zijn vrijheid werd beroofd.

De arrestaties kaderden in een onderzoek van het federaal parket naar pogingen van Golfstaat Qatar om de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden, door aan mensen met een politieke en/of strategische positie binnen het Europees Parlement grote geldbedragen te betalen of aanzienlijke geschenken aan te bieden.

In dat onderzoek werden op 9 december zestien huiszoekingen verricht in Elsene, Schaarbeek, Kraainem, Vorst en Brussel, en werden zes personen opgepakt. Naast Eva Kaili, haar vader en haar partner, ging het om het Italiaanse voormalige Europarlementslid Pier Antonio Panzeri, de Brussels-Italiaanse lobbyist Nicolo Figa-Talamanca, en vakbondsman Luca Visentini.

Panzeri, Giorgi, Kaili en Figa-Talamanca werden onder aanhoudingsbevel geplaatst, terwijl Visentini en Kaili's vader werden vrijgelaten. De Brusselse raadkamer besliste vorige week woensdag, 14 december, om Figa-Talamanca onder elektronisch toezicht te plaatsen, en Panzeri en Giorgi in de cel te houden. Voor Eva Kaili werd de behandeling van het dossier uitgesteld naar donderdag 22 december.

In haar verklaring voor onderzoeksrechter Claise zou ze gezegd hebben dat ze via het verleden wist van de activiteiten van haar man, Francesco Giorgi, met Pier Antonio Panzeri, en dat koffers met cash geld door haar flat passeerden. Giorgi werkte in het verleden voor het Italiaanse Europarlementslid Pier Antonio Panzeri en is ook actief in diens vzw Fight Impunity. Die vzw zou beschouwd worden als de draaischijf voor de omkopingspraktijken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?