| Sabrina Bakkali en Ouassim Toumi.

Vrijspraak gevraagd voor agenten betrokken bij dodelijke politieachtervolging in Brussel

© Belga
08/11/2023

Voor de Brusselse politierechtbank heeft de procureur dinsdag de vrijspraak gevraagd voor de drie agenten die zich moeten verantwoorden voor onopzettelijke doodslag bij een politieachtervolging. Die kostte in 2017 het leven aan twee jonge twintigers.

De achtervolging vond plaats op 9 mei 2017. Volgens het Brusselse parket merkte een politiepatrouille rond 21.30 uur aan het Poelaertplein een motorrijder met passagier op die roekeloos aan het rijden was en de patrouille ging de motorrijder achterna. Een patrouille van de hondenbrigade zou via de radiocommunicatie gehoord hebben dat er op de Louizalaan een achtervolging bezig was en zou er op het rechterrijvak vertraagd hebben zodat de achtervolging op het linkerrijvak kon voortgaan. De motorrijder reed vervolgens achteraan links op dat voertuig in.

'Disproportioneel en ongerechtvaardigd'

De motorrijder, de 24-jarige Ouassim Toumi, was op slag dood en zijn passagier, de 20-jarige Sabrina El Bakkali, raakte zwaargewond en overleed later die nacht in het ziekenhuis. Volgens de openbaar aanklager is Toumi als enige verantwoordelijk voor het ongeval, omdat hij door te vluchten risico's nam, ook voor zijn passagier. De magistraat wees er ook op dat de beslissing van een politiepatrouille om geweld te gebruiken, in dit geval om een achtervolging in te zetten, redelijk moet zijn en in verhouding moet staan tot het nagestreefde doel. Dat was volgens hem hier het geval.

Voor de advocaten van de burgelijke partijen, die de families van Toumi en El Bakkali vertegenwoordigen, was de achtervolging wel disproportioneel en dus ongerechtvaardigd. Zij wijzen erop dat de politie de nummerplaat van de motor en daarmee de identiteit van de eigenaar had kunnen achterhalen. Zo hadden ze hem ook kunnen aanhouden voor de overtredingingen, namelijk te snel rijden, geen richtingaanwijzers gebruiken en het niet dragen van voldoende beschermende kledij.

Volgens de advocaten had Toumi inderdaad moeten gehoorzamen en blijft het onduidelijk waarom hij dat niet deed. De politie had zich echter moeten realiseren dat een achtervolging te gevaarlijk was, zowel voor de direct betrokkenen als voor andere weggebruikers, stellen ze nog.

Een van de beschuldigde agenten kwam dinsdag tijdens de hoorzitting met een nieuw verhaal. Hij zei dat nadat hij het kenteken had doorgegeven, de centrale hem had laten weten dat de eigenaar van de motor bekend stond bij de politie voor wapenbezit, bedreiging en verzet bij arrestatie. De procureur heeft die verklaringen bevestigd. Toumi blijkt echter een blanco strafblad te hebben gehad.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni