VUB-gastdocent Djalali overgebracht naar andere Iraanse cel

© Gerlant van Berlaer
| Ahmadreza Djalali.

De Iraanse autoriteiten hebben de Zweeds-Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali dinsdag overgebracht naar een andere gevangenis in de buurt van Teheran. "Dat wordt vaak gezien als de laatste stap voor een executie", zegt spoedarts, collega en familievriend Gerlant Van Berlaer aan Belga.

Volgens Van Berlaer voeren de Iraanse autoriteiten de druk op een mogelijke executie verder op. De vrouw van Djalali, Vida Mehrannia, had dinsdag contact met zijn advocate. Zij liet verstaan dat Iran voor het eerst toegegeven heeft Djalali te gebruiken om hun diplomaat Assadollah Asadi vrij te krijgen, want die staat momenteel terecht in België voor het plannen van een terroristische aanslag.

De Iraanse autoriteiten hebben Ahmadreza Djalali dinsdag omstreeks 14.30 uur Belgische tijd overgebracht naar de gevangenis van Karaj, in de buurt van Teheran. "Dat wordt vaak gezien als de laatste stap voor een executie", laat Van Berlaer weten.

Pasmunt in diplomatieke rel

De nieuwe ontwikkeling komt er nadat de advocate van Djalali had geïnformeerd naar de situatie van de ter dood veroordeelde wetenschapper. De Iraanse autoriteiten hebben haar duidelijk laten verstaan dat de situatie verergert doordat "België moeilijk doet over Asadi", vertelt Van Berlaer.

Daardoor lijken ze Djalali als pasmunt willen gebruiken om Asadi los te weken bij het Belgische gerecht. Djalali's vrouw en collega Van Berlaer roepen de Belgische en Europese autoriteiten nogmaals op om snel in te grijpen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?