VUB-gastprofessor Djalali vrijgelaten uit isoleercel

© Kevin Van den Panhuyzen
| Amnesty International ijvert voor de vrijlating van VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali (archiefbeeld).

De VUB-professor Ahmadreza Djalali verblijft niet langer in een isoleercel. Dat meldt Amnesty International woensdag. Djalali was meer dan 20 weken geïsoleerd in een felverlichte cel in Iran. "Een vorm van foltering", zegt Amnesty.

Amnesty International ijvert al jaren samen met de VUB en ULB voor de vrijlating van Ahmadreza Djalali. De Zweeds-Iraanse onderzoeker is in Iran opgepakt en veroordeeld tot de doodstraf. De voorbije 20 weken zat hij vast in een isoleercel waar het 24 uur op 24 licht was en hij op de grond moest slapen. Daar moest hij zijn executie afwachten.

Amnesty International meldt woensdag dat Djalali toch is vrijgelaten uit die isoleercel. Hij is opnieuw overgebracht naar een collectieve afdeling in de Evingevangenis in Teheran. "We zijn enigszins opgelucht dat hiermee een einde komt aan de langdurige eenzame opsluiting, wat een vorm van foltering was", klinkt het bij Amnesty.

De doodstraf is wel nog niet afgewend en Djalali verkeert in slechte gezondheid. Amnesty International vraagt België en Europa om blijvende druk te zetten op de Iraanse autoriteiten, zodat hij wordt vrijgelaten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?