Wapendief tijdens rellen in Anderlecht riskeert celstraf

Op 11 april braken er na de dood van Adil rellen uit ter hoogte van het Raadsplein in Anderlecht.

De negentienjarige M.K., die tijdens de rellen in Anderlecht in april een dienstwapen van de politie stal, zal dat mogelijk duur bekopen. Het parket eist een celstraf van 42 maanden tegen 'Lucky Luke'.

Op zaterdag 11 mei braken er rellen uit in Anderlecht na de dood van Adil. Die was de avond voordien in botsing gekomen met de dienstwagen van een COVID-politiepatrouille en overleefde de klap niet. Tijdens de rellen kon een van de amokmakers een politiewapen stelen uit het handschoenenkastje van een combi. Daarmee loste hij enkele schoten in de lucht, zonder evenwel iemand te raken.

Minstens drie jaar cel

De negentienjarige M.K., die al gekend stond voor drugsfeiten, gaf zichzelf op 14 mei aan op het bureau in Anderlecht, nadat de politie een opsporingsbericht had verspreid. Het wapen van het type Smith & Wesson dat hij gestolen had, werd ruim een week eerder op 5 mei al teruggevonden in een glascontainer in de Kuregemwijk dankzij een anonieme tipgever.

De jongeman die sindsdien de bijnaam 'Lucky Luke' draagt was na anderhalve maand voorhechtenis vrijgelaten onder voorwaarden, maar riskeert voor de feiten opnieuw in de cel te belanden. Dat schrijft de krant La Capitale. Het Brussels parket eiste namelijk een straf van 42 maanden. Mocht de Brusselse correctionele rechtbank beslissen om meer dan 36 maanden celstraf op te leggen, kan de procureur ermee leven dat een deel met uitstel wordt opgelegd.

15.000 euro schadevergoeding

De politie van de zone Brussel-Zuid eist als burgerlijke partij verder een vergoeding van 11.000 euro voor geleden materiƫle en morele schade. Ook de agent van wie het wapen was, claimt 1.000 euro, de bestuurder van de combi die aangevallen werd door een groepje jongeren en uiteindelijk bestolen door M.K. vindt ten slotte dat ze recht heeft op 3.000 euro schadevergoeding. De politievrouw, die geraakt werd met stoepstenen, was meer dan twintig dagen arbeidsongeschikt.

Afgelopen dinsdag kregen het parket en de burgerlijke partijen het woord, op vrijdag 14 augustus volgt het verweer van de verdediging. Het vonnis wordt in de maand september verwacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?