Werkstraf voor studente die tweemaal meewerkte aan oplichting

© Belgaimage
| Een advocaat in het justitiepaleis.

Een jonge Brusselse studente is maandag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur omdat ze tot tweemaal toe had meegewerkt aan een oplichting. In maart en augustus 2020 had ze haar bankkaart en -code ter beschikking gesteld van een bende die via phishing verschillende slachtoffers had gemaakt.

Eén van die slachtoffers had op 8 maart 2020 een spelletje aangekocht via Facebook. Daarvoor had ze betaald via een link, maar de dag nadien stelde de vrouw vast dat er maar liefst 30 overschrijvingen waren gedaan vanop haar bankrekening. Eén van die overschrijvingen was terechtgekomen op de bankrekening van de jonge studente.

Enkele maanden later, in augustus 2020, deed zich iets gelijkaardigs voor. Een andere vrouw werd het slachtoffer van phishing en zag 1.300 euro verdwijnen van haar rekening. Die kwam opnieuw terecht op de bankrekening van de jonge studente. De verdediging pleitte voor een opschorting of een werkstraf.

"Ze was een studente zonder inkomen en is in contact gekomen met iemand die haar beloofde dat ze snel wat geld kon verdienen," klonk het. "Uit goedgelovigheid heeft ze dan haar bankkaart en -code uitgeleend. Ze had al snel begrepen dat ze zelf ook in de luren was gelegd. In augustus was er dan een probleem met haar studiebeurs.

De man aan wie ze haar kaart had geleend, heeft haar toen beloofd dat hij het in orde zou brengen, maar heeft opnieuw van haar geprofiteerd. Ze is er zich van bewust dat ze in de fout is gegaan en is bereid de slachtoffers te vergoeden, maar een blanco strafblad is belangrijk voor haar toekomst."

De rechtbank ging in op de vraag van de verdediging en legde de jonge vrouw een werkstraf van 120 uur op. Als ze die niet uitvoert, moet ze wel een jaar naar de gevangenis.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?