Y.M. radicaliseerde in gevangenis en stond op lijst van potentieel gevaarlijke extremisten

11/11/2022

De man die donderdagavond een agent doodstak in Schaarbeek, is geen onbekende voor het gerecht. Hij zat lange tijd in de cel voor diefstal met geweld en radicaliseerde in de gevangenis. Omdat hij andere gedetineerden van zijn ideeën probeerde te overtuigen bracht hij jaren in isolatie door. Sinds 2019 was hij op vrije voeten en woonde hij in Evere.

Y.M. is geboren in 1990 en zat sinds 2013 in de gevangenis van Ittre voor diefstal met geweld. Na verloop van tijd radicaliseert de man, die nooit in Syrië was, er. Sinds 2015 staat hij dan ook op de lijst van de Cel Extremisme van de gevangenissen. Hij werd daarom ook ondergebracht in de speciale deradicaliseringsafdeling Deradex.

Zijn opvattingen zorgden er ook voor dat hij de meeste tijd in de gevangenis in isolatie doorbracht. Hij wordt er ook als een gevaarlijke gevangene beschouwd, die ook al eens een bewaker aanviel.

Verspreiding van radicalisme indammen

In 2017 wordt Y.M. dan overgeplaatst naar de gevangenis van Lantin, waar hij als geradicaliseerde moslim opnieuw gescheiden wordt van de andere gedetineerden, weet hln.be. De man probeert de overplaatsing aan te vechten voor de Raad van State, zonder succes. De Raad oordeelt in 2019 ook dat de eenzame opsluiting “noodzakelijk is om de dreiging die uitging van zijn radicalisme en de verspreiding daarvan in te dammen.” Y.M zou immers verschillende kwetsbare gedetineerden beïnvloed hebben met zijn radicale opvattingen.

Ondanks de bijzondere maatregelen en kwalificatie in de gevangenis, komt Y.M. later in 2019 echter vrij. Hij blijft daarna wel op een lijst staan als potentieel gevaarlijke extremist tot op vandaag, weet De Morgen. Zowel politie en parket hebben toegang tot die databank.

Steekpartij Schaarbeek

Donderdagavond is een politieagent overleden na een mesaanval in Schaarbeek. Een tweede agent geraakte gewond, de dader werd neergeschoten. Het parket heeft een terreuronderzoek geopend.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni