Parket opent terreuronderzoek, korpschef diep geraakt na moord op politieman

© Belga
| Belga
Updated: 11-11-2022 - 13:44

Het Brusselse en het federaal parket openen een terreuronderzoek na de moord op een jonge politieman in Schaarbeek. Dat hebben ze vrijdagochtend meegedeeld op een persconferentie naar aanleiding van de aanval op een patrouille gisterenavond. De verdachte werd neergeschoten door een ploeg die ter versterking was opgeroepen.

De man is een ex-gedetineerde die als Potentieel Gevaarlijke Extremist (PGE) op de zogenaamde OCAD-lijst stond vermeld. Hij was eerder op de dag een politiecommissariaat binnengestapt, waar hij een verwarde indruk gaf. De man werd - volgens het parket op zijn vraag - overgebracht naar de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis, maar verliet de instelling enkele uren later. Even nadien viel hij dus de politieagenten aan.

“De patrouille werd aangevallen toen het politievoertuig voor het rode licht stond”, zegt Eric Vandersypt van het federaal parket. “De verdachte opende het portier en stak de politieman onmiddellijk in de hals. Daarna liep hij naar de andere passagier en haalde uit met een messteek in de arm. Die agent kon versterking oproepen en verklaarde dat de dader ‘Allahu Akbar’ riep tijdens de feiten.”

De bestuurder van het politievoertuig kwam bij de aanval om het leven. “Het gaat om de 29-jarige Thomas N. Zijn collega werd deze nacht op de spoedafdeling van het ziekenhuis geopereerd. Zijn leven is voorlopig niet meer in gevaar.”

De dader werd door de opgeroepen patrouille neergeschoten. “Het gaat om Yassine M. Hij werd in 1990 in ons land geboren en woont in Evere”, aldus Vandersypt. “De man is gekend voor strafbare feiten en zat van 2013 tot 2019 in de cel. Hij staat inderdaad op de OCAD-lijst.”

Het federaal parket heeft intussen een onderzoeksrechter aangesteld voor moord en poging tot moord in een terroristische context. “De verdachte zal worden verhoord zodra zijn toestand dat toelaat."

Politiewoordvoerder Olivier Slosse
© BELGA FOTO NICOLAS MAETERLINCK
| Olivier Slosse, korpschef Brussel Noord, tijdens de persconferentie van het parket van Brussel over het steekincident waarbij een politieagent overleed.

'Diep triest'

"We zijn een van ons verloren. We ontwaken vandaag diep triest. Maar het is nog erger voor zijn naasten", zei een geëmotioneerde Olivier Slosse, korpschef van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, die eveneens aanwezig was op de persconferentie. Hij betuigde de collega's en de familie van het slachtoffer zijn medeleven. "We werken actief mee en zijn beschikbaar om familie, naasten, collega's de antwoorden te bezorgen waar ze recht op hebben", zei hij ook.

Van zodra de toestand van de verdachte het toelaat om verhoord te worden, zal hij voor de onderzoeksrechter verschijnen.

Steekpartij Schaarbeek

Donderdagavond is een politieagent overleden na een mesaanval in Schaarbeek. Een tweede agent geraakte gewond, de dader werd neergeschoten. Het parket heeft een terreuronderzoek geopend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?