| Volwassen palingen worden als filet of sushi opnieuw uitgevoerd naar Europa of de Verenigde Staten.

Zes handelaars in Europese paling gearresteerd in Zaventem

MVDH
© Belga
01/03/2023

Zes handelaars in Europese paling zijn eind vorige week gearresteerd op de luchthaven van Zaventem. De Europese paling, die al sinds 2009 beschermd is, vormt een populair ingrediënt voor onder meer sushi en wordt op de zwarte markt voor veel geld verkocht.

De zes gearresteerden hadden in totaal 200 kilo aan Europese paling in hun bagage. Het is de eerste keer dat een dergelijke inbeslagname in België plaatsvindt, meldt FOD Volksgezondheid woensdag

Europese palingen, ook bekend als glasaaltjes, worden beschermd door de CITES-overeenkomst over de duurzame handel in bedreigde diersoorten. Omwille van hun populariteit bij Aziatische consumenten zijn hun prijzen op de zwarte markt extreem hoog, waardoor de soort kwetsbaar is voor illegale handel.

Glasalen worden illegaal uitgevoerd voor directe consumptie, maar ook om verder te worden opgekweekt. Volwassen palingen worden dan als filet of sushi opnieuw uitgevoerd naar Europa of de Verenigde Staten, wat een lucratieve handel vormt. De waarde van de lading die vrijdag in beslag werd genomen, wordt geschat op 400.000 euro. Interpol en Europol schatten de waarde van de totale handel in Europese glasaal op zo’n 3 miljard euro per jaar.

Gevangenisstraf

De jonge dieren worden nu door de douaneambtenaren van de FOD Financiën overgedragen aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Die zal ze op termijn weer in de natuur loslaten.

Het parket van Halle-Vilvoorde onderzoekt de zaak nog verder. De daders, allen van Maleisische afkomst, riskeren tot 5 jaar gevangenisstraf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , paling , douane , bedreigde diersoorten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni