Zes maanden cel voor racistische Facebook-commentaar op RTBF-presentatrice

© Cécile Djunga via Facebook
| Cécile Djunga, weervrouw bij RTBF, heeft klacht ingediend tegen racisme.

De Brusselse correctionele rechtbank heeft een man veroordeeld die racistische opmerkingen had gemaakt aan het adres van RTBF-presentatrice Cécile Djunga. De man werd bij verstek veroordeeld tot 6 maanden cel, waarvan vijftien dagen effectief, voor het aanzetten tot haat en geweld.

Het parket opende in september 2018 op eigen initiatief een onderzoek nadat de Franstalige weervrouw op Facebook een emotionele video had geplaatst waarin ze reageerde op de racistische beledigingen die ze regelmatig kreeg sinds ze in 2017 op het scherm kwam. De Computer Crime Unit van de federale politie onderzocht de reacties op haar video en kon een man uit Bergen identificeren die met zijn commentaren aanzette tot haat en geweld tegen Djunga.

De man beledigde haar Afrikaanse afkomst en sloot zijn boodschap af met de zin: ‘si vous deviez subir une agression, espérons-la mortelle. Je ne dénoncerai pas l'agresseur, je le féliciterai bien bas’.

Celstraf en boete

Volgens de rechtbank ging het om ernstige feiten en had de beklaagde een totale minachting voor anderen. De rechter tilde ook zwaar aan het feit dat de man niet besefte dat zijn gedrag niet goed te praten valt. De beklaagde, die wel aanwezig was bij de start van het proces maar uiteindelijk verstek liet gaan, werd veroordeeld tot 6 maanden cel, waarvan 15 dagen effectief.

De man kreeg ook een boete van 1.600 euro en moet zowel het slachtoffer als Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, een schadevergoeding betalen.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?