Zwitser veroordeeld tot drie jaar cel voor mensensmokkel

© PhotoNews
| De stellingen van het Justitiepaleis staan er al dertig jaar en moeten nog standhouden tot 2032.

Een Zwitserse dertiger is woensdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden voor mensensmokkel. De dertiger had een Somalische vrouw vanuit Griekenland naar België begeleid en maakte volgens de rechtbank duidelijk deel uit van een grotere organisatie.

Het tweetal was op 29 juni tegen de lamp gelopen toen ze met een vlucht vanuit Athene aankwamen op Brussels Airport. Dergelijke vluchten worden wel vaker gebruikt door mensensmokkelaars en worden door de politiediensten dan ook extra in de gaten gehouden.

De Somalische vrouw trok de aandacht van de agenten omdat ze een Zwitsers paspoort voorlegde en de indruk gaf doodsbang te zijn. Op dezelfde vlucht zat ook een man van Afrikaanse origine die eveneens een Zwitsers paspoort voorlegde en hoewel beiden zich afzonderlijk bij de controle aandienden, besloot de politie beiden extra te controleren.

Smokkelnetwerk

Al snel bleek dat de twee in hetzelfde boekingsdossier zaten, naast elkaar in het vliegtuig hadden gezeten en beiden hun tickets cash betaald hadden. De man verklaarde daarop dat hij de vrouw toevallig was tegengekomen in het reisbureau, maar de vrouw gaf toe dat ze op weg was naar Nederland en daarvoor beroep had gedaan op een organisatie van mensensmokkelaars.

Volgens de rechtbank was het duidelijk dat de man meegestuurd was ter controle en deel uitmaakte van een grotere organisatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?