Mensensmokkelaar krijgt 30 maanden cel met uitstel

De Brugse strafrechter heeft een 40-jarige Brusselaar van Koerdische origine veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf met uitstel voor mensensmokkel. De beklaagde liep tegen de lamp toen de douane vaststelde dat hij nog boetes van de politierechtbank moest betalen. Het openbaar ministerie had 37 maanden effectief gevorderd.

Op 9 maart 2018 werd Zana K. in Jabbeke tegengehouden door de douane. Door een reeks veroordelingen voor de politierechtbank bleek de man nog meerdere penale boetes te moeten betalen. In zijn voertuig zaten twee Koerden en een Afghaan, maar de Brusselaar kon niet duidelijk uitleggen hoe hij die mensen kende.

Verder onderzoek wees volgens het parket uit dat er sprake was van mensensmokkel. Zana K. wisselde met een Frans nummer, dat gekend stond voor mensensmokkel, immers informatie uit over afritten van autosnelwegen. Ook berichten van en naar een Brits nummer kwamen verdacht over. Het ging onder andere over de prijs om vanuit Servië via Oostenrijk gesmokkeld te worden.

Volgens de verdediging maakte de Koerdische Brusselaar zich niet schuldig aan mensensmokkel. "Hij zag het als een vriendendienst en had nooit de intentie om er financieel voordeel uit te halen", aldus meester Nadia Lorenzetti.

In eerste instantie moest hij naar eigen zeggen enkel de broer van een goede vriend voeren, maar uiteindelijk ging het dus om drie mensen. Voor hulp aan illegale migratie stelde meester Lorenzetti opschorting van straf voor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?