Mensensmokkelaars riskeren gevangenisstraffen van vier tot acht jaar

© google

Het parket Halle-Vilvoorde heeft woensdag gevangenisstraffen van vier tot acht jaar gevorderd tegen vier Indiërs die tientallen landgenoten op vrachtwagens naar het Verenigd Koninkrijk hadden gezet. Volgens het parket vroegen de smokkelaars tot 5.000 Britse pond voor dergelijke transporten, geld dat door de familie van de slachtoffers in India moest betaald worden.

De vier smokkelaars zouden vanaf januari 2018 actief geweest zijn op het parkeerterrein in Groot-Bijgaarden. Ze ronselden slachtoffers in Noord-Frankrijk, die ze eerst naar Brussel lieten reizen. Aan Brussel-Zuid namen ze de tram tot in Dilbeek, om vervolgens te voet naar het parkeerterrein te trekken, waar ze de migranten op vrachtwagens naar Groot-Brittannië verborgen.

"Vaak gaven ze de slachtoffers ook een opgeladen gsm mee", zei het parket. "Dat was vaak een gsm die ze zelf een hele tijd hadden gebruikt, en in ruil namen ze de gsm van de slachtoffers af. Op die manier konden de migranten in contact blijven met de smokkelaars, en konden die smokkelaars het politie-onderzoek in de war sturen omdat ze weer een nieuw gsm-nummer hadden."

Acht jaar cel

Het parket eiste acht jaar cel voor de man die het beschouwde als het kopstuk van de bende, en celstraffen van vier en vijf jaar voor zijn drie medeverdachten. Volgens de advocaat van de hoofdverdachte had die man eerst zelf geprobeerd naar Groot-Brittannië te trekken.

"Toen dat niet lukte en een andere mensensmokkelbende werd opgerold, heeft hij besloten die rol over te nemen", klonk het. "Maar we kunnen hier niet spreken van een grote, wijdvertakte criminele organisatie waarvan mijn cliënt de grote leider zou geweest zijn."

Ook de andere verdachten brachten in dat zij slechts een beperkte rol hadden gespeeld. Het vonnis valt op 2 oktober.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?