Criminaliteit op Brussels Airport neemt toe: dubbel zoveel mensensmokkel

© PhotoNews

Het afgelopen jaar heeft de luchtvaartpolitie een pak meer gevallen van mensensmokkel ontdekt op onze luchthavens. Er zijn 71 dossiers geopend, tegenover 37 in 2017 en zelfs maar 11 in 2016. Op Brussels Airport is vorig jaar in het algemeen meer criminaliteit vastgesteld door de luchtvaartpolitie.

Dat schrijft De Tijd vrijdag.

De forse toename is volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) deels te wijten aan de screening van vliegtuigpassagiers die sinds april vorig jaar gebeurt in de strijd tegen het terrorisme. De meeste gevallen vonden plaats op Brussels Airport. "De hits die de screenings opleveren, gaan vaak over personen die bij dossiers van mensensmokkel betrokken zijn."

Uit nieuwe cijfers van de luchtvaartpolitie blijkt ook dat er vorig jaar in het algemeen meer criminaliteit is vastgesteld op Brussels Airport. Dat gaat over allerlei incidenten. Zo waren er gemiddeld elke dag twee diefstallen op de luchthaven van Zaventem (704), zoals gauwdieven en diefstallen uit auto's. Er waren ook de helft meer gevallen van "verstoring van de openbare orde" (121), naast nog eens 70 gevallen van vandalisme en vernieling.

Meer criminaliteit op Brussels Airport

De luchtvaartpolitie heeft geen eenduidige verklaring waarom de criminaliteit vorig jaar is gestegen op Brussels Airport. "Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen: het aantal passagiers, de vluchturen, de aanwezigheid van militairen, de politionele capaciteit, de aangiftebereidheid, stakingen bij het luchthavenpersoneel...", stelt politiewoordvoerster Sarah Frederickx.

Sinds 1 december vorig jaar zijn er nog 58 federale agenten gestart in de luchthaven voor de beveiliging van de infrastructuur. De procureur van Halle-Vilvoorde Ine Van Wymersch gaf begin dit jaar al aan dat de luchthaven van Zaventem een prioriteit voor haar is. Zo moeten niet alleen de luchtvaartpolitie, maar alle controlediensten op de luchthaven, zoals ook de douane, meer samenwerken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?