— Brussel kiest

Europees Parlement

Kanko (N-VA): 'Zolang er mensensmokkelaars zijn, zal je problemen hebben in Noordstation'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 15 mei 2019

Assita Kanko (N-VA) en Jan Cornillie (SP.A) zijn allebei voorstander van een Europees Commissaris voor Migratie en bescherming van de Europese buitengrenzen. Maar het VN-Migratiepact en het terugsturen van bootvluchtelingen blijven twistpunten. “In een chique hotelkamer een akkoord ondertekenen, gaat het probleem niet oplossen,” aldus Kanko in Brussel Kiest.

Voor deze Brussel Kiest nodigde BRUZZ twee Europese kandidaten uit: Assita Kanko (N-VA) en Jan Cornillie (SP.A), allebei de nummer twee op de Europese lijst in Brussel. Op vlak van migratiebeleid lijken ze het op het eerste gezicht eens. Allebei vragen ze dat er een Europees Commissaris voor Migratie komt, die de Europese buitengrenzen beschermt en vluchtelingen zoveel mogelijk probeert op te vangen in hun regio van herkomst.

Wat is dan het verschil tussen N-VA en SP.A? Een eerste twistpunt is het terugsturen van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee, de zogenoemde pushbacks. “We moeten blijven bescherming bieden aan mensen in levensgevaar,” zegt Cornillie. “En dat is niet wat je doet als je bootvluchtelingen terugstuurt.”

Kanko is er wel voorstander van om bootvluchtelingen terug te sturen. “Zo geef je een duidelijk signaal aan de mensensmokkelaars. Die mensen moeten vervolgd worden, want dat zijn criminelen,” zegt de politica. “Het is menselijker om ervoor te zorgen dat mensensmokkelaars niet degenen zijn die het migratiebeleid voeren, maar dat wij dat zelf doen,” voegt ze even later toe.

Migratiepact

Ook het Migratiepact van de Verenigde Naties, waardoor N-VA eind vorig jaar de federale regering verliet, blijft beroeren. “Als je akkoorden wil sluiten met landen om niet-erkende vluchtelingen weer op te vangen, dan heb je precies dat Migratiepact nodig,” voert Cornillie aan. “En dan merk ik dat N-VA daarvoor wegloopt uit de regering.”

Cornillie verwijst ook naar de sans-papiers met strafblad die toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vrijliet om plaats te maken voor transitmigranten uit het Maximiliaanpark in Brussel. “Een doorschuifpolitiek binnen Brussel en binnen Europa,” aldus de SP.A’er.

Ontmoedigen

Het Migratiepact kan geen oplossing zijn, vindt Kanko. “Het is niet omdat mensen bij elkaar komen in een duur hotel en een document ondertekenen, dat het probleem plots opgelost is. Dat is een illusie.”

Kanko wil in eerste instantie mensensmokkelaars ontmoedigen: “Zolang men denkt dat mensensmokkelaars iets bereiken, zul je problemen hebben zoals in het Maximiliaanpark en zul je transmigranten blijven hebben.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?